Megerősödtek a taxitársaságok az elmúlt két évben

Forrás: MTI

 2016. október 12. 19:32

A korábbi veszteséges időszak után az elmúlt két évben már nyereséggel zártak a taxitársaságok, eredményességük ugyanakkor minimális a piac telítettsége és a szürkegazdaság miatt.

Az Opten céginformációs szolgálat adatai szerint a szektorban mintegy 800 cég működik 2000 alkalmazottal, mellettük azonban 6000 egyéni vállalkozó is dolgozik.

A korábbi veszteséges időszak után az elmúlt két évben már nyereséggel zártak a taxitársaságok, árbevételük tavaly 13 százalékkal 10 milliárd forint közelébe nőtt, árbevétel-arányos eredményességük ugyanakkor minimális, a piac telítettsége és az egyéni vállalkozók körüli szürkegazdaság miatt.

Az Opten szerint a taxitársaságok – néhány cég kivételével – megerősödve kerültek ki a közösségi autószolgáltatókkal vívott harcból, egyelőre azonban kérdésesnek tartották, hogy az online kassza 2017-es bevezetésének milyen hatása lesz.

A szürkegazdaság visszaszorulásával a nagyobb társaságok tovább erősödhetnek, ugyanakkor visszaszorulhatnak azok az egyéni vállalkozók és a mikrovállalkozások, amelyek eddig ügyeskedéssel termelték ki a költségeiket. Így várhatóan nőni fog a cégtörlések száma, a piac tisztulása ugyanakkor kedvező lehet az utasok és a gazdaság számára is – írja a céginformációs szolgálat.