Mégsem elég az antigénteszt a Kanári-szigetekre

Forrás: turizmus.com

 2020. december 17. 10:21

Néhány nappal ezelőtt írtuk, hogy antigénteszt birtokában is be lehet utazni a Kanári-szigetekre. A spanyol autonóm tartományban működő Viasale Travel azonban a minap arról értesített, hogy csak negatív PCR-teszt birtokában lehet beutazni.

Az iroda weboldalán azt írja, hogy „a napokban örömmel adtuk hírül, hogy a Kanári-szigetek kormánya elfogadta és ezt hivatalos közlönybe is foglalta, hogy a beutazáshoz már nem csak a PCR-tesztet, hanem az ennél gyorsabb és olcsóbb antigéntesztet is elfogadják.

A követelmények, mint az érkezést megelőző max. 72 órában történő mintavétel, az azon feltüntetendő információk (utasadatok, laboratórium és a teszt adatai) nem változtak, csak a teszt milyenségében próbáltak a szigetek döntéshozói engedményt adni. Azt fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy nagyon szigorúan veszik, hogy a mintavétel és az érkezés között ne teljen el több, mint 72 óra.

Tették ezt azért, mert a közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozó, de külön autonómiával rendelkező szigetcsoport az egyik legkedveltebb téli nyaraló desztináció, így szerették volna gördülékenyebbé tenni a turisták beutazását.

Tenerife. A Kanári-szigetek autonóm kormánya és a spanyol kormány eltérő módon ítéli meg a járványhelyzetet...

Fotó: 123rf.com

Az itt élők nagy részének megélhetése közvetlenül vagy közvetve a turizmustól függ, és a Kanári-szigetek kormánya már hónapok óta tárgyalásokat folytat a spanyol állammal, a meghatározó tour operatorokkal, egyeztet a hotelekkel, hogy az egészséget szem előtt tartva egy olyan – mindenki számára biztonságot és megelégedést nyújtó – rendelkezést hozzon, mely a turizmus minden szereplőjének megfelel.

A spanyol kormány szemében ugyanakkor a Kanári-szigetek egy régió a sokból, és nem szeretett volna semmilyen megkülönböztetést tenni.

Így a Kanári-szigetek kormányának december 10-i rendelkezését felülírva december 11-én a spanyol kormány bejelentette, hogy Spanyolországba csak a negatív PCR-tesztet bemutatva lehet beutazni bizonyos országokból, és ezt a rendelkezést a légitársaságok felé is eljuttatta.

(A veszélyesnek tekintett országok listáját kéthetente felülvizsgálják, és ugyanúgy be lehet kerülni, mint ahogy le is vehetnek bárkit róla.)

Jelenleg a Wizz Air az a légitársaság, amely az ünnepi időszakban Budapestről is, január 8-a után pedig Bécsből indít közvetlen járatot Tenerifére. A képviselőjük megerősítette, hogy a légitársaság csak a negatív PCR-teszttel rendelkező utasoknak engedi az utasfelvételt.

Jelenleg is folyik a szakemberek egyeztetése, hogy ez a nézeteltérés a Kanári-szigetek kormánya és a spanyol kormány között minél előbb megoldódjon, és mind a turisztikai szakma, mint a turisták egységes útmutatást kaphassanak a Kanári-szigetekre történő beutazás szabályairól" – zárul a bejegyzés.

Az utazásszervező a jelenlegi helyzetben azt kéri az utazóktól, hogy a Wizz Air szabályozását betartva PCR-tesztet csináltassanak az utazáshoz, mert félő, hogy a más teszttel rendelkezőktől a légitársaság – a részére kiadott utasítások értelmében – megtagadhatja az utasfelvételt.

A Kanári-szigetek kormányának promóciós cége ugyanakkor biztosította az utazási irodákat arról, mindent megtesznek, hogy az autonóm kormányzat jogszerű döntését az antigén tesztek elfogadásáról mielőbb érvényesíthessék, ezzel is megkönnyítve a szigetekre való belépést.

A ViaSale Travel speciális Covid-biztos utazási csomagokkal igyekszik segíteni az utazókat. Legújabb utazási csomagjaik tartalmaznak egy testreszabott Covid biztosítást, melynek értelmében a 72 órával az indulás előtt elvégzett teszt pozitivitása esetén a befizetett teljes összeget visszautalják.

 

Korlátozások december 18-tól

A szigeteken egyébként december 18-án 24 órától további korlátozások lépnek életbe. A szigorú rendelet 14 napig érvényes, melynek előírásai a következők:

  • Kijárási tilalom 22.00–06.00 között (kivétel dec. 25 és dec. 31., amikor 00.30 és 06.00 óra között lesz kijárási korlátozás.
  • Beltéri sportolás felfüggesztve, szabad téren kizárólag egyéni sportokat engednek, kizárólag a sportolás ideje alatt nem szükséges a maszk viselése
  • A szigeteken belüli mozgást, megyék között a szükségesre korlátozzák.
  • Zárt helyeken és szabadtéren is korlátozzák a gyülekezést.
  • Minden bár, étterem, kávézó kizárólag külterületen és 50%-os kapacitással működhet. A hotelek nem használhatják a belső tereket, a svédasztal sem engedélyezett – a külső terek is csak 33%-ig.
  • Bárban, büfében a fogyasztás tilos, nem megengedett a dohányzás és semmilyen művelet, mely nem teszi lehetővé a biztonságos 2 méteres távolság betartását (pl. nincs tánc, karaoke stb.). Az egymástól kellő távolságban elhelyezett asztaloknál maximum 4 fő ülhet (egy háztartásból).
  • A bevásárlóközpontok kapacitása 33%, a parkolók kapacitása 50%-os.
  • A 75 év felettiek előnyt élveznek a kiszolgálásban (pénztár, parkolás, stb.)
  • Az eddigi szabályozások, mint maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés továbbra is a mindennapi élet része.