Olaszország kikötőiben és vasútállomásain is tesztelik az érkezőket

Forrás: MTI

 2020. augusztus 31. 09:24

Továbbra is ezer felett van az új fertőzöttek száma az olasz egészségügyi minisztérium vasárnapi adatai szerint: hétfőtől kikötőkben és vasútállomásokon is tesztelik az érkezőket.

Hétfőtől nemcsak a repülőtereken, hanem a forgalmasabb kikötőkben és vasútállomásokon is tesztelik az érkezőket Olaszországban. A vizsgálat kötelezőnek számít az európai országok között a Horvátországból, Görögországból, Spanyolországból, Máltáról, Nagy Britanniából, Romániából és Bulgáriából érkezők számára, de a magas esetszámú Szardínia szigetéről érkezőknek is. A római egészségügyi tárca kölcsönösségi alapon megkezdi a Franciaországból érkezők tesztelését is.

Kompjárat Elba szigetére. Hétfőtől a a forgalmasabb kikötőkben is tesztelik az érkezőket Olaszországban

Fotó: 123rf.com

Szombatról vasárnapra huszonnégy óra alatt 1365 új esetet diagnosztizáltak az egy nappal korábbi 1444-hez képest, de szombaton százezer, vasárnap nyolcvanezer volt az elvégzett vírustesztek száma. Február óta több mint 8,5 millió tesztet végeztek.

Olaszországban a fertőzés terjedési üteme brithez és németországihoz hasonlít, vagyis az utóbbi két hétben minden százezer lakosra valamivel több mint húsz fertőzött jutott. Az európai átlag ennél magasabb, negyvenhat volt.

A betegek életkori átlaga harminc év alá esett a májusi több mint hatvanról. Jelenleg nincsen tartomány, amelyből ne jelentenének új betegeket.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 268 218-t.

Az olasz egészségügyi hatóságok a nyár közepi napi hatvanezerről augusztus végére majdnem napi százezerre emelték a tesztek számát, és ősszel napi háromszázezer szűrési vizsgálatot akarnak elvégezni. Az elképzelések szerint a kisebb önkormányzatokba, elszigeteltebb térségekbe kamionokkal mozgatható mobil laboratóriumokat juttatnak el.

Az oktatási intézmények – a március 10-i zárás óta – szeptember 14-én nyitják meg ismét a kapuikat több mint nyolcmillió diákot várva.