Össznemzeti zarándokvonat indul Csíksomlyóra

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. március 31. 16:31

A vonat étkezőkocsijában zenével, énekkel fűszerezett laza hangulatú zarándoklatot ígérnek a szervezők, a szálláshelyeken pedig hamisítatlan székely vendéglátás várja őket, és végig a négy nap során idegenvezetők segítenek az eligazításban.

Június 3-án Budapesten kapcsolják össze a Szombathelyről érkező Csíksomlyó Expresszt a fővárosból induló Székely Gyorssal, én innentől kezdve a szerelvény már az Össznemzeti Zarándokvonat nevet viseli.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda által szervezett négynapos úton – Pünkösd hétfőjén indulnak vissza – a szerelvényen idegenvezetők mesélnek a látnivalókról, az étkezőkocsiban pedig egész nap hideg és meleg ételt szolgálnak fel, miközben Hoppál Bulcsú és népi zenekara muzsikál, valamint Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc díjas érdemes művész, a vonat díszvendége énekel a zarándokoknak.

A sajtótájékoztatón a meghívottak Dévai Nagy Kamilla előadását is élvezhették

Fotó: Turizmus.com / Irházi János

A csütörtökön a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón részt vett többek között Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza ügyvezetője, Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási iroda ügyvezetője, Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője, Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese és nem utolsó sorban Dévai Nagy Kamilla.

Az államtitkár elmondta, az elmúlt bő tíz év talán legnagyobb ajándéka, hogy a kormány meg tudta erősíteni a nemzeti összetartozás érzését a Kárpát-medencében.

Mező Tibor arról is beszélt, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a magyarlakta településeken, a többi között Nagyváradon, Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson magyarok százai, ezrei köszöntik majd a vonatot. Székelyföldre érve a zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban székely családoknál szállásolják el, ahol gazdagon terített asztal várja majd őket.
Mivel 2022 Tamási Áron emlékév, a szerelvényt a majd Romániában is a villamosított szakaszokon húzó mozdonyon az író arcképe lesz, valamint az aláírása, szülőfalujának, Farkaslakának a látképe, a templom sziluettje gazdagítja a külön ez alkalomra tervezett matricát.

A szombati program fő pontja a Csíksomlyói Búcsú, vasárnap pedig a zarándokok megtekintik a történelmi Magyarország határállomását, Gyimesbükkön a Rákóczi vár romjait, részt vesznek a Kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén.