Pilóta akadémiát szervez az Airbus

Forrás: turizmus.com

 2019. március 06. 11:04

Első alkalommal fordul elő az újkori repülés történetében, hogy egy repülőgépgyártó pilóta akadémiát indítson.

Az Airbus felmérése szerint csak Európában az elkövetkező 20 évben előreláthatólag 94 ezer repülőgép-vezetőre lesz szükség - írja az Air Transport News. A szervezés már meg is kezdődött. A kadétok képzése a franciaországi Angouleme-ben lesz, a szükséges tananyag, oktatók és a berendezések már a helyszínen is vannak.

A Cadet Training Programot már az elmúlt év végén a AESA (Európai Légügyi és Biztonsági Hatóság) ellenőrizte és jóváhagyta, így az oktatás 17 fős csoportokban akár meg is kezdődhet. Az előzetes számítások szerint, bekalkulálva az esetleges lemorzsolódást is, évente kb. 200 pilóta kezdheti majd meg a repülését, átmenetileg első tisztként.

Évente mintegy 200 pilóta kezdheti majd meg a repülését

Fotó: www.atn.aero

A sikeres vizsgákat követően a jelölteknek még az adott légitársaságnál a helyi szabályokat meg kell tanulniuk, mielőtt beosztást kaphatnak. Elhelyezkedésüket az Airbus segíti.

A toborzás egyelőre csak az EU-n belül indult el. A modern szimulátorokkal és oktatóeszközökkel végzett képzés célja az, hogy a növendékek pontosan olyan digitális körülmények között gyakoroljanak, mint a későbbi munkájuk során.

A 18 év feletti jelentkezőknek alapos orvosi ellenőrzésen, angol nyelvi, valamint pszichológiai és egy általános felvételi megmérettetésen kell átesniük, mielőtt a 750 órás földi és a 200 órás repülési gyakorlatra kerülhetnek.

A program más földrészekre való kiterjesztése még folyamatban van, ugyanis időközben jelentkezett Kína és néhány nem EU-s ország is. Kínának több mint 7.400 gépre kell személyzet 2025-ig, az ő képzésüket valószínűleg nem egyedül szeretné megoldani.

Ebben nagy segítséget jelentene az Airbus akadémia. Arról egyelőre nem esett szó, hogy az oktatás, gyakorlás menyibe kerülne, és az sem teljesen tisztázott, hogy a szervezők - esetleg pénzügyi szervezetek bevonásával - milyen formában tudnák megelőlegezni  a magas költségeket.