Tartósan mondhatnak búcsút az üzleti utak nagy részének a német vállalatok

Forrás: turizmus.com

 2022. január 25. 18:42

A nagyobb német vállalatok hosszabb távon sem számolnak azzal, hogy az üzleti utazás terén teljesen visszatérnek a koronavírus-járvány előtti szokásaikhoz.

A PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló és tanácsadó cég mintegy 150, több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató német vállalat körében végzett felmérést. A cégek 61 százaléka úgy nyilatkozott, hogy belföldi üzleti találkozóik az elkövetkező öt évben többnyire digitális formában lesznek megtartva.

A külföldi üzleti találkozókról a megkérdezettek 47 százaléka gondolta ugyanezt. Az idei évben három megkérdezett vállalatból kettő az utazási gyakoriság átlagosan 36 százalékos csökkenésével számol a járvány előttihez képest. Csak a cégek 28 százaléka véli úgy, hogy ebből a szempontból újra eléri a 2019. évi szintet, és csupán 7 százalékuk számít a járvány előttinél magasabb értékre.

A német vállalatok egy időre elfelejtik a gyakori üzleti utakat

Fotó: 123rf.com

A költségek csökkentése mellett a felmérés szerint a klímavédelemnek is növekvő szerepe van a tervezésben. Eddig a megkérdezett cégek 35 százaléka számolta ki üzleti útjainak ökológiai lábnyomát. További 13 százalékuk tervezi, hogy eszközt vezet be ennek mérhetőségére, 45 százalékuk azonban nem tartja ezt valószínűnek. Minden második vállalatnál van olyan előírás, hogy az adott utazás legkedvezőbb variációját kell választani vagy ajánlani, és az ökológiai célok ebből a szempontból inkább másodrangúnak számítanak – írja a zeit.de.