Turisztikai és gasztronómiai workshopon mutatkozott be három görög régió

Forrás: turizmus.com

 2024. január 11. 14:17

Szerdán a magyar utazási szakmának is bemutatkozott Görögország egyik kevésbé ismert régiója, Kelet-Makedónia és Trákia, Közép-Görögországgal és Krétával karöltve a Párisi Udvar Hotel Budapest Párisi Szalonjában.

A kedd esti sikeres sajtóvacsora után kiadónk leányvállalata, a PR in Hungary a Greek Tourism & Gastronomy Workshopra invitálta az utazási szakma képviselőit, hogy jobban megismerhessék a három görög régió kínálatát. A résztvevő 15 turisztikai képviselő és szolgáltató először a több mint 30 regisztrált magyar utazási iroda munkatársaival folytatott one-on-one megbeszéléseket, majd be is mutatkoztak egy-egy rövid prezentáció keretében.

greektourismgastronomy

A rendezvény B2B workshoppal indult

Fotó: Grósz Balázs/Turizmus.com

Az eseményen Doukas Marinopoulos, a görög nagykövetség gazdasági és kereskedelmi tanácsosa köszöntötte a megjelenteket. A tavalyi évben több mint 369 ezer magyar turista kereste fel Görögországot, ezzel elérve a 2019-es rekord számadatát - emelte ki. A magyar utazók körében Görögország a második legnépszerűbb úti cél Horvátország mögött, azonban, ha a repülős utakat tekintjük, a legtöbben őket választják honfitársaink közül. Azt is megtudtuk, hogy egy évtizeddel ezelőtt, 2014-ben még csupán 115 ezer magyar választotta nyaralása színhelyéül Görögországot.

greektourismgastronomy

Több mint 30 magyar szakember regisztrált, hogy a 15 görög szolgáltató ajánlatait megismerhesse

Fotó: Grósz Balázs/Turizmus.com

 

Görögország kevésbé ismert arca

Elsőként a kelet-makedóniai és trákiai régió turisztikai promóciós csapatának munkatársa, Patty Konstantinidou mutatta be térségük főbb látnivalóit. Természeti, történelmi és kulturális vonzerőkben is bővelkedik az erdőkben és hegyekben gazdag régió. Görögország szigetei közül Thasszosz is a régióhoz tartozik, különlegessége, hogy felszínének közel kétharmadát erdők borítják.

greektourismgastronomy

Patty Konstantinidou prezentál Kelet-Makedónia és Trákiáról

Fotó: Grósz Balázs/Turizmus.com

Ezen a vidéken élt egykor Pál apostol, hozzá kötődő kulturális emlékeket találunk Szamotraki szigetén, Kavalán és Filippin. A térségben selyemhernyót tenyésztenek: akit érdekel a selyemkészítés, az Soufli városában lévő Art Silk Museumban interaktív módon ismerheti meg a folyamatot. A régióban régi hagyománya van a szőlőtermésztésnek, a térség borászatait a Dionüszosz borúton végighaladva fedezhetjük fel.

 

Görögország nem csak nyári úti cél!

Az ország egyik hegyekkel leginkább borított régiója, Közép-Görögország 5 kisebb regionális részre osztható, területéhez két sziget tartozik. Erdővel borított hegyvonulatok, folyók, tavak, gazdag állat- és növényvilág, valamint figyelemre méltó régészeti lelőhelyek találhatók itt.

Kirándulást tehetünk többek között a Delphoiba, ahol az ókor legfontosabb vallási központja volt. A legenda szerint Zeusz egyszerre két sast engedett szabadon, az egyiket keletről, a másikat nyugatról, hogy jelezze a világ középpontját. A madarak közvetlenül Delphoi felett találkoztak - ma egy szent kő jelzi a helyet. A környéken Apolló orákulumához, Galaxidi és Itea festői tengerparti városaiba, valamint a nagy történelmi jelentőségű, gyönyörű Nafpaktoszba is ellátogathatunk .

greektourismgastronomy

Marianna Liaskou Közép-Görögországot mutatta be a vendégeknek

Fotó: Grósz Balázs/Turizmus.com

A Messolonghi-lagúna egészen különleges része a régiónak: szigetekkel, dűnékkel, erdős partokkal, valamint gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, emellett sót és halat biztosít a helyieknek. Különleges csemegéjük a szürke tőkehal ikrájából származó bottarga, mely oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. A régió hegyvidékei miatt nem csak nyáron tökéletes úti cél: a a Parnasszosz-hegyen található az ország legnagyobb síközpontja 23 sípályával.

 

Az ország legnagyobb, legdélebben fekvő szigete

Az utolsóként bemutatkozó Kréta Görögország legnagyobb szigete. Könnyen elérhető, hiszen három reptérrel és hat kikötővel rendelkezik, ezek mindegyikéből napi több járatot indítanak Athénba. Görögország ötcsillagos szállodai kapacitásának 30 százaléka itt található és kutatások szerint az utasok 40 százaléka később visszatér Kréta szigetére. A kulturális látnivalók közül kiemelkednek Knósszosz, Phaisztosz és Gortüsz régészeti lelőhelyei, ahol a minószi civilizáció palotáinak romját csodálhatjuk meg, illetve Réthimno velencei vára is. Mindemellett 120 múzeum vár minket a szigeten.

greektourismgastronomy

Végül Krétáról, Görögország legnagyobb szigetéről hallhattunk érdekességeket Kyriakos G. Kotsoglou-tól

Fotó: Grósz Balázs/Turizmus.com

Kréta szigetéhez kapcsolódik a Minótaurosz, a krétai labirintus, Daidalosz és Talósz mitológiai története és itt született a híres festő, Domeniko Theotokopulosz (El Greco) is. A sziget déli elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül napos (320 napsütéses nappal rendelkezik évente) és az 1000 kilométeres tengerparti sávban több mint 550 gyönyörű strandja van.

A Greek Tourism & Gastronomy Workshop görög ízekkel fejeződött be: az ebédet követő borkóstoló során Kelet-Makedónia és Trákia borait ízlelhettük meg.