Uniós projekt indul a dunai hajózás fejlesztésére

Forrás: Budapestinfo.hu

 2016. február 06. 13:07

Uniós projektet indított a főváros a városi és elővárosi hajózás fejlesztésének előkészítésére – jelentette be a főpolgármester, hozzátéve hogy a kormány is kiemelten támogatja a programot.

Budapest városfejlesztési koncepciója szerint a Duna menti térség komplex fejlesztésének kulcseleme a hajózás fejlesztése, ami, „ha lesz netán olimpia Budapesten", a játékok kiszolgálásában is komoly szerepet játszhat.

A főváros elektromos hajtású hajókat szerezne be a mostani elavult járművek helyett, és azokat integrálná a közösségi közlekedési hálózatba, segítve az ingázókat. A beruházás részeként kikötők és kapcsolódó P+R parkolók is épülnének. Tarlós István elmondta: a hajózási hálózat átvenné a városnéző hajók szerepét is, és Százhalombatta és Nagymaros között az agglomerációs közlekedést is segíthetné. A 40 km-es utazósebességű, dízel hibrid meghajtású hajók 5-20 perces sűrűséggel közlekednének. A projekt átfutási ideje 2,5 év, költsége 1 milliárd forint, amelynek akár 85%-a is lehet az uniós támogatás.