Ezek a legjobb amerikai repülőterek idén

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2023. november 28. 10:26

Az Egyesült Államok legjobb szolgáltatást nyújtó légikikötőit a The Wall Street Journal szakértői értékelik évről évre. A döntő faktor idén is az utazók elégedettsége volt.

Az idei rangsor szerint Phoenix a legjobb amerikai repülőtér, megelőzve Minneapolis-St. Paul-t és Los Angelest. A képzeletbeli dobogóról éppen hogy lemaradt Atlanta és az ötödik helyen rangsorolt Detroit.

A The Wall Street Journal éves értékelését az teszi számunkra is érdekessé, hogy ezek mindegyike indít és fogad transzatlanti járatokat Európából is. Mivel Budapestről jelenleg csak átszállással érhető el az Egyesült Államok, a magyar utazóknak is érdemes figyelembe venniük a gazdasági napilap sorrendjét – hozzátéve, hogy ennek szempontjai között nem szerepel a határ- és vámellenőrzés időtartama.

A reptereket három szempont alapján értékelik. Ezek a megbízhatóság, a kényelem, és legfőképpen az utasok elégedettsége.

Az első két kategóriához egyenként tucatnyi szempont tartozik. Ezek közül talán a legfontosabb a nonstop járatok száma, a késések és a járattörlések száma, illetve aránya. Ez utóbbit jelentősen befolyásolja az időjárás. Az amúgy jó szolgáltatást nyújtó orlandói reptér (Florida) az ottani szeszélyes időjárás és a tornádóveszély miatt került hátrébb a listán, hasonlóan Newarkhoz, ahol viszont a gyakori esők okoznak késéseket. Ebből kiindulva a Minneapolis-St.Paul reptér számít a legjobbnak, itt ugyanis az érkezések 82,9 százaléka, és az indulások 82,4 százaléka történik időben.

Idén az arizonai Phoenix repülőtere kapta az első helyezést

Fotó: 123rf.com

A járattörlések szerint ugyanakkor a az atlantai Harstfield-Jackson jobban áll, és cseppet sem mellékesen itt a legrövidebb a taxizás, vagyis a felszállás előtti vagy leszállás utáni betonon gurulás ideje. Érdekes, hogy Atlantában éppen úgy a járatok 1 százalékát érintik a törlések, mint Salt Lake City-ben – márpedig ott gyakoriak a nagy havazások. (Atlanta a világ egyik legforgalmasabb reptere, évente 100 millió utast fogad, Salt Lake City reptere pedig a 21. legforgalmasabb az USA-ban évi 21 millió utassal.)

A laikus utazót meglepheti a Minneapolis-St.Paul reptér kiváló helyezése. Ennek oka az ottani kényelmi szolgáltatások színvonalában keresendő. A reptéri létesítmények, a lounge-ok minősége, a parkolási lehetőségek és a mellékhelyiségek nívója egyaránt kiemelkedőnek számít az elemzők szerint. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy ez a reptér nem számít igazán nagynak. Éves utasforgalma csak 31 millió, amivel a 19. legnagyobb az USA-ban.

Az európai utazók számára a közvetlen transzatlanti kapcsolat kiemelkedően fontos. Ebben meglepő módon Dallas-Ft.Worth áll az élen: 256 ilyen járat landol az ottani futópályán. Érdekes, hogy a főváros kisebbik reptere, Dulles is 130 nonstop járatot fogad, többet, mint a szintén washingtoni Ronald Reagan reptér – ráadásul a Dulles a közelmúltban jelentette be 14 új beszállókapu építését.

A kisebb repterek olcsóbbak, mint a mega-légikikötők – mint például a rangsor élén végzett, Los Angeles-i LAX. A Wall Street Journal a Las Vegas-i repteret, a Harry Reidet (korábbi nevén McCarran Airport) hozza fel példaként, onnan ugyanis egy belföldi járat átlagára csupán 274 dollár. Bár az is igaz, hogy a Las Vegas-i reptér forgalma is meghaladja az évi 50 millió főt.