Visszavonták a ferihegyi parkolóház építési engedélyét

Forrás: Index

 2018. december 11. 14:32

Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn visszavonta a hatszintes ferihegyi parkolóház engedélyét.

A december 4-én kiadott építési engedély alapján már elkezdődött a munka, sőt a földmunkákat és a korábbi szintbeni parkoló elbontását már korábban elindította a reptér - írja az index.

Amint arról mi is beszámoltunk, hatszintes parkolóházat építése kezdődött meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Terminál előtti parkolóterületen. A döntést azzal indokolták, hogy a rekord mértékű utasforgalom-növekedésnek köszönhetően a parkolási igények is dinamikusan nőnek. A 40 millió euróba, azaz 13 milliárd forintba kerülő épület 2500 parkolóhelyet biztosított volna a repülőtérre érkező autósoknak. Átadását 2020 második negyedévére ígérték.

Sáray Zoltán, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója, Stephan Schattney, a Budapest Airport műszaki igazgatója, Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere, Manel Moreno, a Budapest Airport közúti előtér kereskedelmi szolgáltatások vezetője, Szűcs Lajos, országgyűlési képviselő, Lévai István Zoltán, a XVIII. kerület alpolgármestere és Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója (b-j) a parkolóház alapkőletételén 2018. november 23-án

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az építési engedély visszavonását nem indokolta a kormányhivatal. Elképzelhető, hogy a későbbre tervezett reptéri vasútnak lenne útban a betonmonstrum. A Közlekedő Tömeg Egyesület nemrég azért kritizálta a parkolóház megépítését, mert elfoglalta volna a majdani állomás helyét. Mint mondták: jelentősen megdrágul, vagy akár lehetetlenné is válik a jövőbeli repülőtéri vasútvonal állomásának ideális, a terminálhoz közeli elhelyezése a parkolóház megépítésével.

A mai légi utasok, kísérőik és a repülőtéren dolgozók számából, illetve a tömegközlekedést Budapest vonzáskörzetében használók arányából becsülve átlagosan napi 20-25 ezer utas, azaz egy kisváros lakossága használna ma egy létező, színvonalas vasúti kapcsolatot a repülőtér megközelítéséhez.

A siker szempontjából elengedhetetlen, hogy az állomás a repülőtéren belül ideális, a terminálépülethez a lehető legközelebbi területen helyezkedjen el. A föld alatti létesítmény építése csak a felszínről kivitelezve gazdaságos. Ennek lehetősége veszik el, ha a jelenleg felszíni parkolóként használt területet beépítik.

 

A Budapest Airport megkeresésünkre a következő állásfoglalást juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A Budapest Airport a Fővárosi Kormányhivatal döntésének megfelelően felfüggesztette a 2. Terminál melletti parkolóház építését. A Budapest Airport a beruházáshoz minden előírást maradéktalanul betartva szerzett jogerős építési engedélyt ez év márciusában, amelyet a Kormányhivatal most az eljárás folyamatában felmerült hatósági hiba (egy hiányzó szakhatósági jóváhagyás) miatt felfüggesztett. Az eljárási hiba orvoslásában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője minden támogatást megad az illetékes hivataloknak. A Budapest Airport bízik a hatóság munkájában és abban, hogy eljárási hiba kiküszöbölése után folytatódhat az utasok érdekeit szolgáló parkolóház építése, amelyet a tervek szerint 2020. második negyedévében vehet birtokba az utazóközönség."