Vízumok digitális nomádoknak: hol, meddig, mennyiért?

Forrás: turizmus.com

 2023. november 13. 15:15

A UNWTO jelentése szerint ma már a globális úti célok több mint fele kínál speciálisan digitális nomádoknak kidolgozott vízumot. A szervezet a részleteknek is utánajárt.

Az ENSZ Világturisztikai Szervezetének (UNWTO) legújabb jelentése szerint egyre nő a digitális nomádoknak szóló vízumok népszerűsége. 2020-tól kezdődően sok ország hozott létre ilyen vízumokat a távmunkában dolgozók számára, válaszul a pandémia alatti utazási megszorításokra. Elsőként, 2020 júliusában Észtország vezetett be ilyen programot.

A videókonferencia-technológia fejlődésével és az irodán kívüli munka lehetőségeinek bővülésével az elmúlt három évben folyamatosan nőtt a digitális nomád életforma népszerűsége. Az Egyesült Államokban például 2019 és 2022 között 131 százalékkal, 17 millióra nőtt a digitális nomádok száma. Ezzel párhuzamosan egyre több ország dolgozott ki vízumrendszereket kifejezetten a külföldi távmunkások számára – írja a Euronews Travel.

 

Jellemzően legfeljebb egy évre, hosszabbítási lehetőséggel

A digitális nomádok által igényelhető vízumokat más és más feltételekkel kínálják az érintett országok.

A UNWTO elemzésébe bevont 54 desztináció majdnem fele legfeljebb egy évre szóló vízumot ad ki. A legrövidebb, 30 napra szóló vízumot Kanadában lehet kérvényezni, a leghosszabb időszakra szólót pedig Thaiföldön. A legtöbb ország azonban három-hat hónapos vízumokat kínál, amelyek a lejáratuk előtt meghosszabbíthatóak vagy megújíthatóak.

A UNWTO megállapítása szerint Amerika a leginkább digitálisnomád-barát régió, 21 különböző desztináció, elsősorban kis szigetországok kínálnak ilyen konstrukciót. Európában 19 országban van lehetőség digitális nomádoknak szóló vízumot igényelni, további két országban, Olaszországban és Észak-Macedóniában pedig folyamatban van a vízumok kidolgozása.

 

Adómentesség, minimális jövedelem

Az országok közel 40 százalékában nem kell adót fizetniük a digitális nomádoknak, ebbe a kategóriába tartozik például Horvátország, Portugália és Albánia. A felmérés szerint a legtöbb helyen 183 napos tartózkodás után válnak adóköteles lakosokká a digitális nomádok.

Antigua és Barbuda szigetein ennél jóval több időt, két évet tölthetünk el adófizetési kötelezettség nélkül, míg Barbadoson és Lettországban egy évet.

A minimális jövedelemre vonatkozó követelmények is jelentősen eltérnek egymástól az 54 országban. Anguillában, a Bahamákon, Curaçaóban, Marokkóban és Saint Lucia szigetén nincs ilyen követelmény. A Kajmán-szigeteken évente 100 ezer dollárt (kb. 93 600 eurót) kell keresni ahhoz, hogy megigényelhessük a vízumot. A legtöbb desztinációban pedig havi 1000 és 4000 dollár (936 és 3744 euró) közötti minimális jövedelmet követelnek meg.

Vannak helyek, ahol digitális nomádként egy-két évet is eltölthetünk adófizetési kötelezettség nélkül

Fotó: 123rf.com

Elbírálási határidők, költségek

A vizsgált desztinációk 76 százaléka ad lehetőséget az online vízumigénylésre. Azonban meglepően nagy számban vannak azok az országok – köztük Észtország, Ciprus és Izland –, amelyek csak nyomtatott formában fogadnak be kérelmeket.

Az országok négyötöde egy hónapon belül feldolgozza az igényléseket. Sok ország hatóságai ennél lényegesen gyorsabbak: Görögország, Marokkó és Barbados például legfeljebb 10 napos ügyintézést ígér. A leghosszabb – két és négy hónap közötti – procedúrára többek között Csehországban, Dániában, Ecuadorban, Malajziában, Norvégiában, Portugáliában és az Egyesült Arab Emírségekben számíthatnak a kérelmezők.

A bűnügyi nyilvántartás ellenőrzése a UNWTO jelentésében szereplő 54 ország mindegyikében szerepel valamilyen formában.

A vízumigénylés költségei is jelentős eltérést mutatnak. Csak az országok 6 százalékában – így Arubán, Grúziában és Mauritiuson – ingyenes az igénylés. A legmagasabb – több mint 1000 eurónak megfelelő – díjakat Anguilla, Antigua és Barbuda, Barbados, a Kajmán-szigetek és Grenada veti ki a vízumigénylőkre.

 

A feszültségek elkerülésének fontosságára figyelmeztet a világszervezet

A digitális nomádoknak szóló vízumok turizmusra gyakorolt hatását még nehéz felmérni a Turisztikai Világszervezet szerint. Általában véve elmondható, hogy ezek a vízumok jó lehetőséget kínálnak az utazni vágyók számára ahhoz, hogy új helyeket fedezzenek fel úgy, hogy közben dolgozni is tudnak. A speciális vízumok ezenkívül segíthetnek népszerűsíteni kevésbé látogatott úti célokat, például vidéki területeket, és ösztönözhetik az embereket a szezonon kívüli utazásra.

A jelentés ugyanakkor figyelmeztet: a digitális nomádokat célszerű arra ösztönözni, hogy integrálódjanak a helyi gazdaságba és kultúrába. A szerzők példaként vetik fel, hogy a digitális nomádok általában rövid távra bérbe adott lakásokban szállnak meg, például az Airbnb-n keresztül, ami azonban a lakásszűke miatt sok helyen feszültséghez vezet a helyi lakosok és a távmunkások között.