Ezek most a világ legerősebb útlevelei

Forrás: turizmus.com

 2023. július 24. 14:35

Megjelent az aktuális Henley Passport Index, amely erőssége szerint rangsorolja a világ útleveleit.

Érdekesen alakul a világ legerősebb útleveleinek sorrendje – írja a CNN a Henley & Partners nemrég aktualizált rangsora alapján. A Henley Passport Index – a IATA adataira alapozva – aszerint rangsorolja a világ 199 útlevelét, hogy birtokukban hány országba lehet előzetesen megigényelt vízum nélkül beutazni.

Öt teljes éven át Japán állt a rangsor élén, az idei nyárra azonban a harmadik helyre szorult vissza a kelet-ázsiai szigetország, az új első helyezett pedig Szingapúr, amelynek állampolgárai 192 úti célt tudnak vízummentesen meglátogatni a 227-ből.

Több európai ország előrébb lépett a rangsorban, így Németország, Olaszország és Spanyolország is a második helyre került, ezekkel az útlevelekkel 190 célországba lehet vízummentesen beutazni. Ezzel szemben a korábban második Dél-Korea és a már említett Japán most a harmadik helyen áll Ausztriával, Finnországgal, Franciaországgal, Luxemburggal és Svédországgal együtt, ezekből az országokból 189 ország látogatható vízummentesen.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság útlevele 2014-ben még együtt foglaltak helyet az élen, utána lefelé ívelt a pályájuk. Az USA úti okmánya most a 8. helyen áll, a briteké azonban javított a legutóbbi rangsorolás óta, a hatodikról a negyedik helyre ugrott.

Magyarország jelenleg a hatodik helyen áll a lengyel és az ausztrál útlevéllel együtt. A magyar okmány három helyet javított tavaly július óta, az akkori 183 helyett most 186 országba lehet vele belépni előzetes vízum nélkül.

Megjelent a Henley & Partners legújabb útlevélindexe

Fotó: 123rf.com

A Henley & Partners lagutóbbi közleményében megjegyzi, hogy a rangsor 18 éves története alatt majdnem megduplázódott a vízummentesen látogatható országok átlagos száma, 58-ról 109-re nőtt.

A rangsor élén és alján elhelyezkedő útlevelek között azonban minden eddiginél nagyobb a különbség az általuk nyújtott utazási szabadságot illetően. A leggyengébb, afgán útlevél mindössze 27 országba enged belépést előzetes vízum nélkül, és ezzel alig marad le Irak (29 úti cél) és Szíria (30 úti cél) útlevele mögött.

Külön kiemelendő az Egyesült Arab Emírségek útlevele, amely 2013 óta 107 új úti célba enged belépést előzetes vízum nélkül.

A világ legerősebb útlevelei a 2023. júliusi állás szerint:

1. Szingapúr (192 úti cél)

2. Németország, Olaszország, Spanyolország (190 úti cél)

3. Japán, Ausztria, Finnország, Franciaország, Luxemburg, Dél-Korea, Svédország (189 úti cél)

4. Dánia, Írország, Hollandia, Egyesült Királyság (188 úti cél)

5. Belgium, Csehország, Málta, Új-Zéland, Norvégia, Portugália, Svájc (187 úti cél)

6. Ausztrália, Magyarország, Lengyelország (186 úti cél)

7. Kanada, Görögország (185 úti cél)

8. Litvánia, USA (184 úti cél)

9. Lettország, Szlovákia, Szlovénia (183 úti cél)

10. Észtország, Izland (182 úti cél)