Vodkamúzeum, ahol Molotov-koktélt is gyártottak

Forrás: turizmus.com

 2015. október 06. 16:21

A külföldi turistakalauzok és ajánló-értékelő website-ok között egyre tekintélyesebb helyet foglal el a moszkvai vodkamúzeum, a National Museum of Russian Vodka, amely mai nevén a Moscow Distillery Krystall gyárban található.

Az 1901-ben alapított szeszesital-manufaktúrában nemcsak vodkát, likőröket és vodkából készült koktélokat készítettek, hanem a II. világháború idején Molotov-koktélokat, azaz robbanószereket is, ezért ebben az időben titkos, szigorúan védett hadianyag gyártó helynek számított a ma oly sok ezer turistát fogadó vörös-fehér gyárkomplexum.

A vodka része az orosz és szovjet történelemnek és kultúrának, amely soha nem szűkölködött abszurd fejezetekben. Ennek a szeszesitalnak a története mindig tükrözte egy adott – orosz vagy szovjet korszak – históriáját.

 

A múzeumban (amely természetesen a világ legnagyobb vodkamúzeuma) több ezer különleges, híres, illetve csak Oroszországban ismert ital található, egyedi üvegek, forgalomba soha nem került palackok, likőrök és balzsamok is, vodkajegyek még az 1990-es(!) évekből, több száz éves vodkák, azaz „vizecskék”, a cári udvar készletéből, politikusokról elnevezett italok, Jelcintől Zsirinovszkijig és Putyinig. Némely orosz vodkát ma már nem is Oroszországban gyártják – világmárka lett belőlük, és lehetett elég könnyen: 1917-ben több gyártó cég dúsgazdag tulajdonosa kivándorolt külföldre, vitte magával a nevet meg a gyártási titkot, a márkák levédésével ugyanis sokáig nem foglalkoztak.

A Krystall nevet 1987-ben kapta a múzeum, maga a gyár közben kijjebb kiköltözött a moszkvai régióba. Oroszországban több vodkamúzeum is található, de ez számít nemzetinek és a legpatinásabbnak.

A látogatók között nagy népszerűségnek örvend a vezetett látogatás kóstolós része. Tíz fő alatt nem indítanak túrát és érdemes bevárni ennyi embert, mert akkor olcsóbb a belépő jegy.