150 autentikus falusi épület szépülhet meg Romániában uniós forrásból

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 21. 15:36

Az EU által támogatott országos helyreállítási terv (PNRR) keretében Románia 16, több száz esztendős, hagyományőrző falujában 150 épületet újítanak fel, hogy belevághassanak a vidéki turisztikai útvonalak kialakításába.

A projektet a beruházások és európai projektek minisztériuma (MIPE) hirdette meg, és első körben lezárult a falvak kiválasztása: fő kritériumként jelölték meg, hogy a térség, a helyi népesség-kisebbség hagyományos építészeti stílusában épült, s a mai napig megmaradt házakat kell felújítással megmenteni.

Tizenhat település kapja meg a lehetőséget, hogy hatványozottabban jelenjen meg a romániai turisztikai desztinációk térképén: Fehér megyében Torockó (Rimetea) és Verespatak (Roşia Montana), Brassó megyében Prázsmár (Prejmer), Kolozs megyében Körösfő (Izvorul Crişului), Kovásznában Uzon (Ozun), Hargitában Etéd (Atid) és Csíkszentgyörgy (Ciucsângeorgiu), Hunyadban Lelesz (Leleşe) és Bunyila (Bunilă), Marosban Szászkézd (Saschiz), Szebenben Berethalom (Biertan) és Alsóárpás (Arpaşu de Jos), Suceava megyében Ciocăneşti és Brodina, míg a Duna-deltában Tulcea megyében Peceneaga. A lista folyamatosan bővül.

Számos település természetesen már most is ismert az autentikus helyi értékek iránt érdeklődő turisták körében, ám a projekt célja, hogy a jövőben szervezetten, több desztinációt összekötve látogassák meg ezeket.

A program összértéke közel kilenc millió euró, egy település maximum nyolc régi falusi ház megújítására összesen 60 ezer eurót kaphat. Az ingatlan tulajdonosának vállalnia kell, hogy a felújítást követő tíz esztendőben nem alakítja át a házat, ugyanakkor nem végez kereskedelmi tevékenységet az ingatlanban.

Várhatóan két-három évbe telik, amíg a szaktárca a helyi polgármesteri hivatalokkal, régiós-területi turisztikai desztinációs menedzsmenttel – ennek kiépítése jelenleg is zajlik – egyeztetve már képes lesz falusi turisztikai útvonalakat, programokat kínálni.

Közben a megyék-települések főépítészei árgus szemekkel lesik, nehogy egy régi ház helyreállítása giccsbe fulladjon, ebből már több konfliktus is akadt. Egyébként a turisztikai útvonalat jelző tájékoztató táblák kihelyezésére is rendelkezésre áll 600 ezer euró.

Raluca Turcan kulturális miniszter pozitív példaként emelte ki az UNESCO védettségi listáján található Szeben megyei berethalmi várat, amely sikeresen megőrizte az erdélyi barokk építészeti stílusát, kiemelve, hogy a falu az ott élő szászok spirituális központja is volt a XVI. században. Itt már elkezdődtek a munkálatok, és a terveknek megfelelően nyolc régi szász ház fog megújulni.

Az egykor szászok lakta Beretfalván nyolc régi ház fog megújulni a program keretében

Fotó: Facebook / Biserica fortificată din Biertan

A tradicionális falusi házak útvonala mellett a MIPE most 8,7 millió euró forrást biztosít az erdélyi kúriák megújítására is, várhatóan a két projektet majd összekapcsolják. A kúriák zöme a XVII-XIX. között Erdélyben épült, nem véletlen, hogy a források ezeket célozzák meg. A „kúriák útvonala" keretében öt ilyen újul meg román kormányforrásból Kovászna, Hargita, Szatmár, Bihar, Kolozs megyékben.

De a Romániába horgászás céljából látogató magyar turisták számára is közkedvelt Duna-delta sem marad ki az idegenforgalmi fejlesztésből, miután ott közel 600 ezer euróból újítanak meg ismert desztinációkat, főként kis horgásztelepüléseken található létesítményeket.