43 balatoni strand kapott Kék hullám zászlót

Forrás: MTI

 2021. július 14. 18:33

Szerdán ünnepség keretében osztotta ki a Kék hullám zászló strandminősítéseket a Balatoni Szövetség.

A Balatoni Szövetség szerdai strandminősítő ünnepségén, Balatonfenyvesen Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója elmondta:az MTÜ kormánytámogatással négy éve elindított strandfejlesztő programjában eddig 97 balatoni strandfejlesztés 9 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott. Sok balatoni strand teljesen megújult, aminek szerepe lehet abban, hogy minden korábbinál többen neveztek idén a strandminősítő megmérettetésre.

Az országos program folytatódik, az eddigi négy ütemben, 11,5 milliárd forint támogatással 114 strandfejlesztés zárult le az ország természetes fürdőhelyein, az újabb, ötödik ütemben pedig további 3 milliárd forint fordítható a fejlesztésre.

A Kék hullám zászló minősítéseket kiosztó ünnepségen Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a strandfejlesztéseket azért is nagyon fontosnak nevezte, mert a Balatonhoz érkező vendégek leginkább ezeken mérik le a térség, illetve a helyi szolgáltatások színvonalát. Üdvözölte, hogy az MTÜ-vel együttműködve felmérést készíthettek arról, milyen fejlesztéseket tartanának fontosnak a helyi települések a jövőben.

Fadgyas Erzsébet Somogy megyei tisztifőorvos elmondta: idén a Balaton déli, somogyi partján 64 strand működését engedélyezték, amelyek nagy része szabadstrandként üzemel. "Folyamatos a strandok minőségének monitoringozása. A somogyi part mérési eredményei alapján elmondható, hogy kiváló a Balaton vízminősége, és a déli parton az alga sem jelent meg eddig" – közölte.
Fabacsovicsné Kovács Krisztina
, a Balatoni Szövetség titkára arról beszélt, hogy a Kék hullám zászló strandminősítést 2004 óta, immár 18. alkalommal hirdette meg az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség. A június 21-én indult bejárásokon a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai is helyszíneltek. Az elnyert zászlókon egytől öt csillagig kaptak értékelést a megmérettetésen induló strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát.

A minősítést végző bizottság a strand akadálymentesítésének szintjét és a vendéglátóhelyek kínálatát is vizsgálta

Fotó: 123rf.com

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát a meder állapotával együtt, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, a gyerekbarát szolgáltatásokat és a strandi vendéglátóhelyek kínálatát is, az utóbbinál fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az étel-ital választékot is.

Az idei strandminősítő verseny győztese a csopaki Községi strand lett. Ebben az évben is – csakúgy, mint tavaly – különdíjjal jutalmazták a járványügyi védekezésben legfelkészültebbeket: a balatonföldvári Keleti strandot, a vonyarcvashegyi Lido strandot és a balatongyöröki Községi strandot.

A három Balaton-parttal rendelkező megye, Veszprém, Zala és Somogy önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy kiemelkedően szereplő, megyéjükben található strand számára, ezeket a balatonlellei Napfény Strand, az örvényesi Legisly Beach és a vonyarcvashegyi Lido Strand kapta.

A strandminősítő megmérettetésre benevezettek közül 24 balatoni strand nyert el ötcsillagos, 16 strand négycsillagos, és 3 strand háromcsillagos Kék hullám zászlót.