A CAFe Budapest fellépője volt a Tiltott Város Kamarazenekar

Forrás: turizmus.com

 2019. október 09. 17:03

A magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70 éves évfordulója alkalmából idén számtalan eseménnyel emlékeznek mindkét országban. A kerek évfordulót a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál nagyszabású koncertprogrammal köszöntötte.

Az egyébként is gyümölcsöző kulturális együttműködéseket sorában is különleges volt az esemény, a Tiltott Város Kamarazenekar autentikus kínai hangszereken nemcsak tradicionális népzenét játszott a Várkert Bazárban, hanem kortárs kínai alkotást is bemutatott. Gao Pin A négy nem című, magával ragadó kompozíciójában zongorát is alkalmazott, a mű szép sikert aratott - közölte a fesztivált szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK).

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője kiemelte, milyen megtisztelő és jövőbe mutató kezdeményezés, hogy az együttes magyar zeneszerzőket kér fel darabok írására. Így hangzott el ősbemutatóként Sáry Bánk A hegy hangja című műve.

A Tiltott Város Kamarazenekar fellépése

Fotó: CAFe Budapest / Posztos János

Liu Shun professzor, a zenekar vezetője, tudós kutató elmondta, hogy  október 17-én Pekingben mutatják be Sáry Bánk kompozícióját.

 

Ez történt a 70. évforduló évében

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából több gazdasági, turisztikai, kulturális találkozót rendeztek. Ezek közül néhány: Magyarország volt az idei díszvendég a 22. Nyugat-Kínai Kereskedelmi és Befektetési Expón (WCIFIT) május 16–18. között, Csungking városában. Hazánk 200 négyzetméteres pavilonban, 50 kiállítóval vett részt az eseményen.

A BFTK és az Artificial Intelligence Worldwide Travel Chain (AIWTC) globális kínai utaztató cégnek a 22. Nyugat-Kínai Befektetési Expón kötött megállapodása alapján a mesterséges intelligencia alkalmazása terén élenjáró, világméretű utazási platformot üzemeltető kínai nagyvállalat mintegy 40 000 Budapest Card értékesítését vállalja 2020 márciusáig bezárólag a kínai piacon.

Díszkivilágítással ünnepelték a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatokat az augusztus 20-ai magyar nemzeti ünnepen, amikor is a Jialingjiang folyó partján tornyosuló kilenc felhőkarcolón egy órán keresztül voltak láthatóak a magyar nemzeti színek, a Csungkingi Magyar Főkonzulátus szervezésében.

Az év második felében a 33 millió fős tartományi jogú város egyik kedvelt közparkjában Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kettős mellszobor avatására is sor kerül majd a főkonzulátus tervei szerint.

Kiemelten nagy számú kínai delegáció érkezett a magyar fővárosba az idén. Az egyik legfontosabb találkozón a Főpolgármesteri Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Csoportjával együttműködve a BFTK 4 fős delegációt fogadott a Városházán.

A Kínai Akadémia Társadalomtudományi Karának munkatársai a One Belt One Road és a 16+1 országok (Kína és 16 kelet-közép-európai állam közötti együttműködés) projektjeinek keretében vizsgálták az érintett országok turisztikai együttműködéseit.

A turisztikai kapcsolatok erősítése amiatt is rendkívül fontos, mivel Kína Budapest top 10 küldőországa között stabilan a 9. helyen szerepel. Mindemellett a kínai vendégek egyre hosszabb ideig tartózkodnak a fővárosban, mi több, a sanghaji járatnyitást (2019. június 7.) követő első három hónapban közel 15 ezer utas használta a járatot.

Év végéig további 25 ezer légiutast prognosztizálnak a China Eastern Airlines leányvállalatának Sanghaj–Budapest járatára, akiknek túlnyomó része feltehetően a kereskedelmi szálláshelyek vendégkörét gyarapítja majd. Nem elhanyagolható, és mindehhez adódik a 2015 májusa óta működő Peking–Budapest járat forgalma.

Mára Kína vált Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé az EU-n kívüli országok sorában – írja közleményében a BFTK.