A fürdőágazat is szívesen látná az energia-árplafont

Forrás: turizmus.com

 2023. június 23. 11:13

A Magyar Fürdőszövetség üdvözli a szálláshelyek esetében a villamosenergiára megszabott árplafont, azt óriási segítségként értékelikk a turisztikai szektor számára. Kezdeményezik, hogy a legfőbb turisztikai attrakciónak számító fürdők is bekerülhessenek a kormányrendelet által kedvezményezett körbe.

Közleményükben hangsúlyozzák, a turisztikai ágazat legerősebb motorját a fürdők jelentik, hiszen a magyarországi vendégéjszakák több mint 71 százaléka olyan településen keletkezik, mely turisztikai szempontból releváns fürdővel rendelkezik.

Ez alapján a szövetség szerint joggal feltételezhető, hogy a jelentős energiafelhasználónak számító fürdők biztonságos működése nem csak az ott dolgozók és a tulajdonosok (mintegy 90 százalékban önkormányzat) érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is. A fürdőágazat jelenlegi legnagyobb problémáját a nyolc-tizenötszörösére emelkedő energiaárak okozzák, melyek – mint írják – kigazdálkodhatatlan tételeket jelentenek a fürdők számára.A vidéki Magyarország vonatkozásában a kis-közepes településeken a fürdő jelenti a legnagyobb munkáltatót, így annak stabil működése elengedhetetlen a közösség számára. Egy fürdő bezárása, szolgáltatásainak korlátozása olyan lavinát indít el, ami a ráépülő vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátók, kistermelők, kereskedők) ellehetetlenülését és a helyi adóbevételeken túl a központi költségvetés bevételeinek jelentős csökkenését is okozza – fejtették ki a közleményben.Fájlalják, hogy a kormányrendelet kizárja az önkormányzati tulajdonú felhasználókat az árplafonból, ezzel szolgáltatási és pénzügyi ellentmondást kiváltva a fürdő-hotel kapcsolati rendszeren keresztül realizálható eredménynövelő törekvésekkel szemben.

A fürdők Magyarország legfontosabb turisztikai attrakciói között vannak

Fotó: 123rf.com

A Magyar Fürdőszövetség ezért kéri az intézkedés felülvizsgálatát. Az esetlegesen elmaradó árbevételek kompenzálására javasolják a fürdőszolgáltatások áfájának 27 százalékról 5+4 százalékra csökkentését, bértámogatást a Covid alatti időszak alapján, valamint az energia-árplafon kiterjesztése a fürdőágazatra is.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy a fürdők működésének fenntartása érdekében az önkormányzatok és a helyi vállalkozók akár erőn felül is hajlandóak áldozni.