A jövő évadban is világklasszisok a Müpa színpadán

Forrás: turizmus.com

 2019. március 19. 15:58

A 2019/20-as évadban is karmesterlegendákkal, világklasszis zenekarokkal és kiváló szólistákkal, 15 különböző bérlettel, különleges programokkal és a nagy sikerű sorozatok folytatásával várja a közönséget a Müpa.

Március 19-én sajtótájékoztató keretében mutatta be az új évad bérleteit, világsztárjait és egyéb újdonságokat az idén 14 éves intézmény vezérigazgatója, Káel Csaba.

A Zenekari páholy bérletsorozat részeként ismét ikonikus együttesek és világhírű karmesterek követik egymást: a Berlini Filharmonikusokat Kirill Petrenko, az Izraeli Filharmonikus Zenekart Zubin Mehta vezényli. A Szólisták és zenekarok sorozat keretében Drezda legendás együttesét korunk egyik legjelentősebb dirigense, a Magyarországon első ízben fellépő Christian Thielemann vezényli.

Musikfabrik

Fotó: Jonas Werner-Hohensee / Mupa

A Régizene Fesztivál és a hozzá kapcsolódó bérlet a műfaj hazai és nemzetközi kiválóságait sorakoztatja fel: érkezik a Felvilágosodás Korának Zenekara, a Nicolas Altstaedt irányításával muzsikáló Haydn Philharmonie, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint a Savaria Barokk Zenekar.

Az intézmény minden évadban kiemelt figyelmet szentel egy-egy alkotónak és együttesnek. Az évad művésze 2019/20-ban a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter, akivel az új évad során alkotóként és dirigensként egyaránt találkozhat majd a közönség, az évad együttese pedig a hazai zenei élet kiváló és mértékadó formációja, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar.

Az évad együttese a Nemzeti Filharmonikusok

Fotó: Csibi Szilvia / Mupa

Ismét a jövő világsztárjait mutatja be az Európai Hangversenytermek Szövetségével (ECHO) közösen életre hívott, fiatal tehetségeket bemutató sorozat, a Rising Stars, ahogy a Felfedezések sorozat is kivételes ifjú karmesterek és hazai zenekarok együttműködésére ad lehetőséget.

A 2019/20-as évadban további könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz produkciók és táncelőadások követik majd egymást: összetéveszthetetlen hangzásvilágával nyűgözi le a közönséget Egyesült Államokból érkező Calexico and Iron&Wine, és Budapestre látogat a többszörös Grammy-díjas Cécile McLorin Salvant és Sullivan Fortner is.

Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzene legizgalmasabb formációi a Hey, June! fesztiválon állnak színpadra, és természetesen továbbra is Fesztivál Színház ad otthont a világszerte sikert sikerre halmozó, legutóbb a New York-i Brooklyn Academy of Music (BAM) közönségét lenyűgöző Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióinak.

A Baltic Sea Philharmonic új zenekar: 2008-ban alapították Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Lengyelország, Oroszország és Svédország legkiválóbb muzsikusaiból

Fotó: Peter Adamik / Mupa

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös programsorozata, az Európai Hidak középpontjában 2019-ben Olaszország kulturális gazdagsága áll. Sokak kedvence, az egész napos zenei maraton pedig rendhagyó módon ismét a 2020-ban épp 250 éve született zeneszerző-óriás, Beethoven életművéből merít.

2020 júniusa újra a nemzetközi hírű, sokak által rajongva várt Budapesti Wagner-napok és A nibelung gyűrűje tetralógia bűvkörében telik: a Fischer Ádám vezényelte Ringben olyan sztárénekesek lépnek a színpadra, mint Johan Reuter, IréneTheorinés Stefan Vinke, de felejthetetlen estét ígér A nürnbergi mesterdalnokok is.

A Müpa programkínálatában a gyermekeknek szóló hangversenyek és programsorozatok mellett interaktív foglalkozások, fejlesztő, interakcióra épülő VR-játékok várják a kisebbeket és nagyobbakat: több műfajban, többféle korosztályra hangolva, a hét minden napján.

2019/20-ban is folytatódnak az igen népszerű Metropolitan-közvetítések, és a Müpa nagysikerű irodalmi estjei – a Literárium és a Literárium extra – az új évadban olyan kiváló szerzőket vonultatnak fel, mint Dragomán György, Szabó T. Anna, Ugron Zsolna, Ágh István, Závada Péter és Simon Márton. A Vers-estek sorozat a Nemzeti Színházzal, a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Színház és Filmművészeti Egyetemmel együttműködésben olyan költőóriások előtt tiszteleg, mint Tóth Árpád, Füst Milán és Dsida Jenő.

A tájékoztató során Káel Csaba fontosnak tartotta kiemelni, hogy az innováció az új formák és eszközök keresése, a folyamatos megújulás az intézmény mindennapjainak része, így Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és legmodernebb művészeti központja az új szezonban is kulcsfontosságúnak tartja, hogy a kulturális szektor egyik legismertebb szereplőjeként ne csupán kövesse, de formálja is a trendeket. A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy az intézmény rendkívül büszke arra, hogy a Müpa elkötelezett és hűséges közönsége és ezzel együtt a Müpa+ hűségprogram tagjainak száma évről évre nő; utóbbi idén már 17 ezer tagot számlál.

Az intézmény március 20-tól a Müpa+ hűségprogram Platina szintű, március 21-től az Arany és Ezüst szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget az új szezon bérleteire. A nagyközönség számára március 22-től lesznek elérhetők a bérletek a Müpa jegypénztáraiban és online, a mupa.hu weboldalon keresztül.