A Kogart Házban mutatkozik be Ausztria modern oldala

 2014. május 14. 15:23

Évek óta mintegy félmillió magyar utazik Ausztriába, Magyarország ezzel a tíz legfontosabb küldőország közé tartozik. Az Österreich Werbung budapesti képviselete most még közelebb hozza a szomszédos úti célt; kiállítást és különleges rendezvénysorozatot szervez „A szomszéd lakása” címmel.

Az esemény célja, hogy bepillantást engedjen a mai Ausztriába, hogy igazán közelről is megismerhessük annak kulturális és turisztikai kínálatát a zenétől a divaton és designon át a gasztronómiáig vagy épp a hegymászásig.

Évek óta mintegy félmillió magyar állampolgár utazik Ausztriába, hogy ott töltse a szabadságát, de felmerül a kérdés, valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos Ausztriát, annak modern és tradicionális oldalát? Tudják-e, hogyan néz ki „a szomszéd lakása”, mivel telnek az ott élők hétköznapjai?

2014. május 16-tól 22-ig az Andrássy úton, a Kogart Házban nyíló rendhagyó kiállítás ezekre a kérdésekre ad választ, „A szomszéd lakása” címmel Ausztria új, modern idegenforgalmi adottságait sorakoztatva fel. A villaépület első emeletét a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át „a szomszéd lakásává”.

 

Az Ausztria mai, kortárs oldalát bemutató kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek „divatkockája”, egy különleges, bejárható fotómontázs, amely a rendezett káosz elvére építve mutat be látványos fényképeket Ausztriáról. A kiállítás tematikájában újra és újra felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek. A teremben található kortárs és klasszikus osztrák bútorok és berendezési tárgyak szintén ezt a tematikát erősítik.

A Schönbrunni Kastélyzenekar 2014. május 16-án ad több szempontból is egyedülálló koncertet. Az „Ausztria – Európa találkozóhelye” mottó jegyében szervezett fellépésen nyolc zenész hallható majd, akik Ausztriában élik mindennapjaikat, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A repertoárban olyan elismert nemzetközi zeneszerzők műveit találhatjuk, akiket alkotói munkásságuk köt Ausztriához.

Az osztrák dizájner és divattervező, Lena Hoschek 2014. május 20-án mutatja be legújabb kollekcióit, és egy workshop keretében bepillantást enged az osztrák divatszakmába.

Az ismert osztrák séf, Toni Mörwald, aki egyben a „Beste österreichische Gastlichkeit” (Kimagasló Osztrák Vendéglátás) szövetség elnöke is, 2014. május 21-én az osztrák konyha sokszínűségére építő menüvel várja a vacsoravendégeket.

Záróeseményként 2014. május 22-én Thomas Glavinic osztrák író és a Mount Everestet első osztrákként megmászó Robert Schauer társaságában tartanak beszélgetést a „hegyek varázsáról”. Glavinic a „Das größere Wunder” (A nagyobb csoda) című aktuális regényében a magashegyi hegymászással foglalkozik és rendkívül hitelesen ábrázolja főhősének mentális és fizikai tapasztalatait. Robert Schauer 1978-ban állt a Mount Everest tetején és ezzel első osztrákként jutott fel a világ tetejére, ma pedig az évente megrendezésre kerülő Kaland- és Hegyifilmfesztivált vezeti Grazban.

 

A rendezvényekről és a részvételi lehetőségekről bővebb információ: www.austria.info/hu/lakas