A törökök újra ostrom alá veszik Egert

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. június 18. 16:29

A bikavér és a gasztronómia találkozásától az egri vár hiteles ostromáig, a Kalákától az utcaművészetig terjed az egri fesztiválok sora ezen a nyáron.

Egerben az elmúlt 4-5 évben folyamatosan nőtt a vendégforgalom, a tavalyi 360 ezer vendégéjszakával a 9. legnépszerűbb magyar város lett, a megyei jogú városok között pedig Sopron után a második helyen áll. A pozitív tendencia idén is folytatódott, az év első négy hónapjában 23 ezerrel több vendégéjszakát regisztráltak az egri szálláshelyek, mint egy évvel korábban – mondta el Habis László polgármester a város legnagyobb nyári fesztiváljait bemutató sajtótájékoztatón.

A Kaláka Fesztivál sok koncerttel, táncházakkal, kiállításokkal, filmekkel, kézműves vásárral várja a látogatókat június 26–29. között, napközben elsősorban az Eszterházy téren, esténként pedig a várban.

 

A város egyik legnagyobb rendezvénye az Egri Bikavér Ünnep, amelynek idei „díszvendége" a borvidéki fehér házasítás, az Egri Csillag lesz. Július 10. és 13. között 40 pincészet kínálja majd nedűit s a bikavérekhez megálmodott ételeket az Érsekkertben.

Augusztus első hétvégéjén ismét megidézik Gárdonyi Gézát és híres regényét a Gárdonyi „Mini" Irodalmi Fesztiválon, felolvasó programokkal, író-olvasó találkozókkal, filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, kiállítások és koncertekkel. Immár harmadik éve elmaradhatatlan program az Eger 1552 Casting: Cecey Éva és Bornemissza Gergely megformálóit keresik egy különleges szereplőválogatáson, amelyre hangsúlyozottan nem színészeket, hanem lelkes amatőröket várnak.

A Végvári Vigasságokon augusztus 15–17-én hagyományőrzők történelmi hitelességgel elevenítik fel a híres ostromot, a hétvége fő látványosságát számos családi program és kulturális esemény egészíti ki.

A nyári fesztiválszezon egyik záróeseménye lesz a „Lassan a testtel" zenés-filmes fesztivál szeptember 5. és 6. között az egri Bolyki-völgyben, az esemény második napján profi és amatőr utcaművészek lépnek színre és dolgoznak fel egri témákat falon, földön és minden nem szokványos helyen.

A polgármester tájékoztatása szerint a belvárosban zajló nagyszabású rehabilitációs munkák keretében jövő tavaszra fejeződik be az egri vár 2,1 milliárd forintos rekonstrukciójának első üteme, amely többek között érinti a látogatók elől jelenleg elzárt Török-kertet és Szép-bástyát, kiépül egy új sétány a szintén megszépülő Dobó tértől a várkapuig, s a vár alatti kazamatarendszer is új részekkel bővül.