Átadták az újjáépített felsőszentiváni szélmalmot

Forrás: MTI

 2020. augusztus 30. 13:05

Az ország egyetlen működő szélmalma 214 millió forint európai uniós támogatásból újult meg.

Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Bács-Kiskun megyei településen szombaton tartott átadóünnepségen kiemelte: a fejlesztés fontos idegenforgalmi, oktatási és élelmiszeripari szempontból is.

Vörös Szilárd, Felsőszentiván polgármestere hangsúlyozta: a 2005 nyarán az esőzések hatására megrongálódott, majd öt év múlva szinte teljesen leomlott épületet korhű építési technikák alkalmazásával, a mai kor minőségében és eszközeivel építették újjá az eredeti teljes funkció visszaállításával. A csonkakúp alakú, bádogtetős építményen pótolták a lekerült szélvitorlákat, és egy külső, villamos árammal működő motorral is ellátták, hogy szélcsend esetén is tudjon őrölni.

Az épület 2005-ben életveszélyessé vált

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Bács-Kiskun megye fejlesztésre fordítható forrása a 2014-2020-as időszakban már több mint 70 milliárd forintnál tart. Ebből az összegből több mint ötszáz létesítmény – köztük utak, épületek, csatornahálózat ­– újulhatott, ill. újulhat meg.
A Felsőszentiván belterületén található szélmalom az írott források szerint a 19. század végén épült. Történetében jelentős időpont volt az 1925-ös év, amikor a híres ács-molnár, jeles malomépítő Nagy Torma Vince tulajdonába került. Az épületet az 1930-as években új gépekkel szerelték fel, azok azonban már csak a következő három évtizedben szolgálták a község lakóit. A szélvitorlákat 1962-ben szerelték le, a malmot később már csak raktárnak használták.