Barlangászmúzeum nyílik Bükkzsércen

Forrás: MTI

 2016. szeptember 19. 16:50

Barlangászmúzeum nyílik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkzsércen az önkormányzat és a tiszaföldvári Hajnóczy József Barlangkutató Sportegyesület szervezésében.

A sportegyesület és jogelődei 1963 óta kutatják a település határában lévő Ódorvári-hasadékbarlangot, 1971 óta a Hajnóczy-barlangot és 2005-től a Kos-barlangot is. Varga Csaba, a sportegyesület vezetője elmondta: az elmúlt évtizedekben nemcsak a barlangot ismerték meg, hanem az ott élők mindennapjait és a lakosokat is.

A bükkzsérci fotókból készült tablók, makettek és a néprajzi eszközök már több alkalommal láthatóak voltak Tiszaföldváron. Az ódorvári természetkutatás ötven éves jubileuma alkalmából, 2013-ban pedig Bükkzsércen mutatták be a kordokumentumokat egy időszakos tárlaton. A gyűjtemény jelentős része azóta is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen található, de a tiszaföldvári Tiszazugi Múzeum raktárában is őrzik egyes darabjait.

A bükkzsérci önkormányzat és a tiszaföldvári múzeum hamarosan szerződést köt arról, hogy a gyűjtemény egésze mikor, milyen feltételekkel kerül Bükkzsércre, ahol egy barlangászmúzeumban hoznak létre állandó tárlatot. A tárgyakat tartós letétbe adják a bükkzsércieknek.

Vasas Csaba, a mintegy ezer lelkes Bükkzsérc polgármestere elmondta: a múzeumot a faluközpont régi iskolaépületéből alakítanák ki, az ingatlant az egyháztól bérelnék tartós használatra. Az épületet a tervek szerint még idén felújítják és be is rendezik, interaktív tárlatot hozva létre benne. A település vezetője bízik abban, hogy a tárlat idegenforgalmi látványosság is lesz.

Hajnóczy-barlang
Fotó: termeszetvedelem.hu