Bővül a virtuális programok kínálata Debrecenben

Forrás: turizmus.com

 2020. március 30. 10:45

Debrecen kulturális intézményei bezártak és elmaradnak a tavaszi, nyár eleji rendezvények, de a szervezők mindent megtesznek azért, hogy az érdeklődők ne maradjanak kulturális programok nélkül.

Debrecen első filmszínháza, az idén 108 éves Apolló art mozi előre meghirdetett időpontban filmeket mutat be Youtube csatornáján, azt követően pedig neves rendezőkkel, színészekkel, alkotókkal online beszélget Fejér Tamás, a mozi vezetője.

Az otthoni mozizás után meg lehet beszélni a filmet

Fotó: 123rf.com

Csütörtök délutánonként a közös mozizást követően mindenki bekapcsolódhat kérdéseivel, kommentjeivel a „chatszobában” folyó beszélgetésbe. Az első vetítésre, az Életem legrosszabb napja című film online premierjére négyszázan voltak kíváncsiak, ami több mint kétszerese a mozi Kertész Mihály-terme befogadóképességének,a film után pedig rögtön élő beszélgetést közvetítettek a rendezővel, Pólik Józseffel.

Legközelebb április 2-án a Fehér tenyér című filmet láthatja a közönség, ami után hajdú Szabolcs rendezővel Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere és Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője beszélget.

 

Virtuális helytörténeti kiállítás

A Debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár eközben virtuális helytörténeti kiállításokra várja az érdeklődőket. A kiállítások anyagát a helytörténeti gyűjtemény dokumentumtárából és a lakosok által felajánlott fotókból válogatták, céljuk, hogy a közösségi gyűjtéssel egyre több lakost aktivizáljanak és vonjanak be a saját városrészének közösségi életébe.

A 2020-ra tervezett 15 kiállításból januárban és februárban négy helytörténeti kiállítást szerveztek fiókkönyvtárakban, ahol már a lakosok által felajánlott fotókat is láthatták a látogatók.

A rendkívüli járványhelyzet miatt a márciusra tervezett kiállítások anyagát már csak virtuálisan, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár honlapján tudják bemutatni. A érdeklődők jelenleg három, a Nagyerdőt, az Újkertet, valamint a Lencztelepet és a Kerekestelepet bemutató helytörténeti kiállítást láthatnak.