Csőd fenyegeti a szálláshelyeket Csehországban

Forrás: MTI

 2021. május 11. 13:07

Az idei első negyedévben a csehországi szállodákban és panziókban sokkal kevesebb személy szállt meg, mint a tavalyi év bármelyik negyedében.

Minimálisra csökkent az idegenforgalom Csehországban, piaci elemzők szerint az állami támogatások megszűntével a szálláshelyek egy része várhatóan csődbe megy.

A január-márciusi időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken 282 ezer ember szállt meg Csehországban, ami a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 91,1 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn. A külföldi vendégek esetében a csökkenés még nagyobb, 96,3 százalékos.
"Csehország jelenleg gyakorlatilag ki van radírozva a nemzetközi turizmusból. A vendégek ilyen nagymértékű távolmaradása a létezés szélére sodort számos szálláshelyet" – kommentálta az adatokat Stepán Krecek, a BHS pénzügyi csoport fő gazdasági szakértője. A helyzetet más elemzők is szélsőségesen nehéznek minősítették.
A vendégek átlagosan 3,8 napot töltöttek a szálláshelyeken, ami viszont magasabb szám, mint az előző években.

Utcazenészek a Károly hídon. Prágában júniusra alig néhány százalékos a szállodák foglaltsága

Fotó: ©Volha Kavalenkava/123rf

A CzechTourism állami ügynökség szerint az eddigi adatok azt jelzik, hogy június végén a csehországi szálláshelyek telítettsége 40 százalékos lehet. A legnagyobb érdeklődés a kempingek és az apartmanok iránt nyilvánul meg, ez teszi ki a foglalások 60 százalékát, a klasszikus szállodák foglaltsága csak 20 százalékos – mondta Jan Herget, a CzechTourism igazgatója újságíróknak. Megjegyezte: a korábban a hazai és külföldi turisták számában élenjáró Prágában a szállodák foglaltsága júniusra alig néhány százalékos.
A CzechTourism a következő hónapokban több kampányt és marketingakciót tervez a csehországi turizmus fellendítésére.