DZT: Fókuszban a fenntarthatóság, a természet és a világörökségek

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. május 08. 17:03

A fenntarthatóság jegyében a Kempinski Hotel Corvinusba érkezők BKK-jegyet kaptak a szervezőktől, az ajándéktáska újrahasznosított reklámzászlóból készült, az ebéd alapanyagai – így a friss spárga és a különféle borok - pedig Németországból származtak.

A rendezvényen Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetője emlékeztetett, hogy egyre fontosabb szempont manapság Németországban minden téren a fenntarthatóság, ezért vezették be például a 49 eurós tömegközlekedési bérletet, ők pedig ezért várták BKK-jegyekkel a sajtótájékoztató résztvevőit.

Czeiszing Miklós, a DZT képviselet-vezetője

Fotó: DUIHK- Sipka

Visszatérés a pandémia előtti szintre

Ezután kiderült, hogy Németország beutazó turizmusa a pandémia miatti utazási korlátozások feloldása után megerősítette versenypozícióját: a Szövetségi Statisztikai Hivatal 2022-es adatai szerint ugyanis a nemzetközi vendégéjszakák száma az előző évihez képest 120 százalékkal, 31,0 millióról 68,1 millióra nőtt. Ezáltal a külföldi vendégéjszakák volumene a 2019-es év rekordszintjének 76 százalékát érte el. Czeiszing Miklós hozzátette, hogy becsléseik szerint az idén sikerül újra elérni a 2019-es forgalmi adatokat.

 

Németország, mint úti cél világszerte jelenleg a harmadik helyen áll Olaszország és Spanyolország mögött, megelőzve Franciaországot és az Amerikai Egyesült Államokat. Az ország különösen az európai utazók körében népszerű, mint desztináció - 2022-ben ismételten a második helyen végzett Spanyolország mögött. Ehhez a pozícióhoz nagyban hozzájárul Németország erős márkaimázsa. Az Anholt Ipsos Nation Brands Indexben (NBI) Németország 2022-ben nyolcadszor érte el az első helyezést, mint márka - 60 nemzet összehasonlításában.

Az IPK felmérése szerint a potenciális németországi utazók mindenekelőtt a városlátogatások iránt érdeklődnek (61 százalék), míg 29 százalékuk körutazást és 21 százalékuk természetorientált üdülést tervez vidéken vagy a hegyekben.

 

Mit keresnek a magyarok Németországban?

Czeiszing Miklós a magyarországi beutazással kapcsolatban kiemelte, hogy honfitársaink tavaly 602 ezer vendégéjszakát töltöttek el Németországban, míg ez a szám a 2019-es csúcsévben elérte a 830 ezret. A szakember szerint minden esély megvan rá, hogy idén újra sikerült elérni a korábbi csúcsot.

 

Mint kiderült, honfitársaink körében közel azonos az üdülési szándékkal és az üzleti útra érkezők aránya (31, illetve 32 százalék), míg a legnépszerűbb szálláshelytípus körükben az apartman. Honfitársaink körében a legnépszerűbb régió Bajorország, a legtöbbek által felkeresett város pedig München.

 

Három kampánytéma

Ezután az is elhangzott, hogy különböző felmérések szerint az utazók egyre fontosabbnak tartják a fenntarthatóságot, és ennek megfelelően választanak úti célt – ez így van a magyarok körében is. Nem véletlen tehát, hogy a DZT idei három kiemelt témája közül az egyik éppen a fenntarthatóság, a másik kettő pedig a természet, illetve az UNESCO világörökségek.

51 UNESCO világörökségi helyszínével Németország az egyik természeti és kulturális kincsekben leggazdagabb ország, az új kampány nyolc tematikus útvonalra felépítve csábítja az utazókat ezeknek a világörökségi helyszíneknek a felfedezésére. Mivel az útvonalak további, a témához illő érdekes helyszínek elérését is felkínálják, így az utazóknak lehetőségük nyílik az eddig turisztikailag kevésbé frekventált helyek és régiók felfedezésére. A nyolc–tizenkét napos utazási javaslatok részletes utazási tippeket, térképeket, illetve linkeket is tartalmaznak a témához kapcsolódó microsite-on.

A kulturális látnivalók mellett Németország tájai is középpontba kerülnek az idén az Embrace German Nature kampány meghosszabbítása révén. Már csak azért is, mert a DZT adatai szerint a természetorientált üdülés a harmadik leggyakrabban megnevezett utazási indok 2022-ben Németországra nézve. Ez pedig nem véletlen, hiszen Németországban 300 ezer kilométernyi kijelölt gyalogtúra-útvonal, 76 ezer kilométer kerékpárút, 350 termálfürdő és 130 nemzeti park és natúrpark várja a természet szerelmeseit – emelte ki Czeiszing Miklós.

A tartalmas előadás után német alapanyagokból készített büféebéd várta a tájékoztató résztvevőit. A fogások között olyan specialitások szerepeltek, mint a friss spárga borjúsülttel és hollandi mártással, a krumplisaláta vagy az almás rétes fahájas öntettel.