Egy tökéletes nap Óbudán

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 07. 12:35

Egész napos tanulmányúton ismerhette meg Óbuda változatos és gazdag turisztikai kínálatát az utazási irodai szakma az Óbudai Turisztikai Egyesület szervezésében, a MUISZ beutaztató bizottságának kezdeményezésére.
Egy nagyobbacska turistacsoportnyi utazási irodás és idegenvezető szakember gyűlt össze szeptember 6-án reggel Óbudán, az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont részeként működő Szindbád Rendezvénytérben azzal a céllal, hogy saját érzékszervein keresztül is megtapasztalja Óbuda gazdag kulturális turisztikai kínálatát. A kreativitás, innováció és kulturális örökségeink nyomában címet viselő program nem okozott csalódást, igazán öröm volt turistának lenni a főváros turisztikai szempontból talán legaktívabb kerületében.

Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont

Békefi Anna, az Óbudai Turisztikai Egyesület leköszönő elnöke köszöntötte a megjelenteket, röviden bemutatva, hogy a lakosság számát tekintve a 6. legnagyobb magyarországi városnak is beillő Óbuda milyen sokrétű kínálattal rendelkezik. Múzeumi negyedét a nap folyamán be is járták a résztvevők.

A terveket is bemutatta, melyek között szerepel a kerületet átszelő Eurovelo6 kerékpárúthoz kapcsolódó aktív turizmus élénkítése, a Limes programban való aktív részvétel, a Fő téren található Zichy kastély felújítása és kulturális, illetve szálláshelyi funkciókkal történő fejlesztése, illetve a Fő tér vonalában a „szárazföldet" a Hajógyári szigettel összekötő gyalogoshíd építése, amely újabb turisztikai és szabadidős lehetőségeket nyithat meg.

A Várakozók szoborcsoportnál sok menyasszony is fotózkodni szokott, valószínűleg nem tudják, hogy a szoborhölgyek valójában utcalányok

 

 

Hadrianus, Vasarely és Krúdy nyomában

A rövid bevezető után elmaradhatatlan volt a közös fotózkodás Varga Imre Várakozók című, csak esernyős szobrokként emlegetett szoborcsoportjánál, majd a Hadrianus szobor megtekintése a Fő téren.

Ezt követően a csoport ellátogatott a Vasarely Múzeumba, amely egy évig tartó felújítás után, 2017 júniusa óta újra látogatható. A Victor Vasarely (1906-1997) életművét bemutató állandó kiállítás lenyűgöző képeinek szakavatott bemutatóval sísért megtekintése után kellemes sétát tehettünk a Krúdy Negyedben, mely négy intézmény: az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, valamint a Mókus Sörkert és Étterem összefogását takarja.

Élvezetes tárlatvezetés a megújult Vasarely Múzeumban

A szolgáltatók Krúdy-negyed néven kulturális és gasztronómiai élményt nyújtva járultak hozzá az óbudai Krúdy-év eseményeihez. Közülük három fontos szerepet játszott az író életében, életrajzilag hiteles környezetet adnak ahhoz, hogy bepillantást nyerjünk a századelő világába. Az író utolsó otthona a ma Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumként működő lakóházban volt, kedvenc törzshelyei közé tartozott a Kéhli Vendéglő és az Óbudai Társaskör épületében egykor működő Korona Kávéház.

 

Egy textilgyártó dinasztia kulisszatitkai

A séta a Goldberger Textilipari Gyűjteményben folytatódott, mely talán az egyik legizgalmasabb kiállítása a kerületnek. Nem véletlenül díjazták 2013-ban az Év Múzeuma elismeréssel.

A kiállítás méltó emléket állít az 1784-ben, Goldberger Ferenc által alapított, és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének. A kiállítást bejárva sok mindent lehet megtudni a betelepült zsidóságról, a család életéről, munkásságáról. Az interaktív múzeumban minden egyes teremben külön feladatok várják a látogatókat, melyeken kipróbálhatják többek között azt is, hogy milyen lehet kékfestőinasnak lenni, milyen lehetett mintafával mintákat készíteni, hogyan néztek ki a régi kelmék, milyen eszközöket, gépeket használtak fel a kezdetekben, majd később az óriás gyárrá avanzsált textilgyárban.

A társaság betekintés nyerhetett a textilgyártás kulisszatitkaiba is

 

 

Süsü forgatási helyszíne, ma működő zsinagóga

Valószínűleg még az sem tudja, hogy az Aquincum Hotel szomszédságában működik a főváros legrégebbi működő imaháza, aki nap mint nap arra jár. Az Alef Kids Óbudai Zsinagóga az újjáéledő magyar zsidó közösség szimbóluma is, olyan hely, ahol a közösség tagjai elkezdték újrarajzolni Óbuda zsidó arcát, amely a szocializmus évtizedeitől kezdve csaknem feledésbe merült. Munkájuk eredményeként már ismét van hagyományos zsidó élet Óbudán.

A zsinagóga épülete

Érdekesség, hogy a szocializmus idején a legkülönbözőbb funkciókat betöltött épületben forgatták a Süsü, a sárkányt, itt működött ugyanis a Magyar Televízió egyik stúdiója egy ideig.

 

A szakma múzeumát mindenki tekintse sajátjának

A Pastrami Étteremben elköltött Pazar ebéd után a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum bejárása következett, mely során Kiss Imre igazgató adott hangulatos és élvezetes bepillantás az állandó kiállításokba.

Kiss Imre mesél a résztvevőknek a múzeumról

A múzeum gyakorlatilag egy egybefüggő izgalmas kiállításfolyam, amely berendezett boltokkal, utcával, ismerős reklámokkal kelti fel a látogatókban a régi idők nosztalgiáját. Szinte minden teremben találunk valamilyen interaktív lehetőséget: fel kell ismerni a fűszereket, asztalültetést elrendezni, megemelni egy fűszeres-zsákot, összeválogatni a Rákóczi túrós hozzávalóit, érintőképernyős táblagépeken kvíz kérdésekre válaszolni és így tovább. A múzeum új helyszínen történő magas színvonalú kialakításáért, folyamatos fejlesztéséért, az új állandó kiállítások kiemelkedő nívójú megvalósításáért az „Év Múzeuma" elismerést is elnyerte 2014-ben.

 

Időutazás a Római Birodalomba

A tartalmas nap zárásaként a szakemberek az Aquincumi Múzeumot keresték fel, mely a mai Óbuda területén, a Római Birodalom korában létezett Aquincum település emlékeit mutatja be. A múzeum néhány éve elkészült új, fogadó és bemutató épületeinek bejárása, fejlesztéseinek, modern, interaktív eszközeinek bemutatása izgalmas élményt jelentett, különös tekintettel a Hadrianus 1900 emlékévre, melynek eseményeiről és az időszaki kiállításból szintén ízelítőt kaphattunk.

Aquincumi Múzeum

Az élményszerű bemutatkozó napnak sikerült kedvet csinálnia Óbudához annak is, aki korábban kevéssé ismerte a városnak ezt a szegletét. Mint megtudtuk, többen gondolkodnak fél- vagy egész napos turisztikai csomag kidolgozásán, a Tour East Tour például már ki is ajánlott egy óbudai csomagot partnerei számára.

Óbuda Fő tere vidám, Vasarely-ihlette utcabútoraival

 

Kapcsolódó cikkek