Együttműködés született a Pilisi Bioszféra Rezervátum működtetésére

Forrás: turizmus.com

 2022. február 03. 14:29

Pilisborosjenő Község Önkormányzata, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő 2022. február 3-án háromoldalú megállapodást írt alá Pilisborosjenőn, a települést övező természet hatékonyabb védelme érdekében.

A Pilisi Bioszféra Rezervátum működtetése érdekében közösen végzett, összehangolt tevékenység eredményeképpen 25 hektáros örökerdő, új, a turizmust és a természetbarát erdőlátogatást segítő létesítmények jönnek létre.

Pilisborosjenő egyik legnagyobb értéke a falut ölelő természet, amelyet nem csak az itt élők, hanem a tágabb, fővárosi térségből érkező erdőjárók, turisták is élveznek. A most aláírt, természetvédelmi-szakmai és turisztikai kérdéseket egyaránt érintő szerződés alapján a felek kölcsönösen számíthatnak egymás szakértelmére és támogatására a térség élőhelyvédelemében, a turisztikai fejlesztésekben és a településfejlesztésben, valamint a szemléletformálásban.

A megállapodás szerint a Pilisi Parkerdő Pilisborosjenő lakóövezetének határában 25 hektár, cser és kocsánytalan tölgy főfafajú, kísérleti örökerdőt hoz létre, amelyben az erdő társadalmi szerepe, a klímaváltozás lassítása és a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából is fontos kísérleteket, kutatást, beavatkozásokat végez.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója, Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A Pilisi Parkerdő ezentúl a falu környéki erdőrészleten nemcsak átütemezi, lassítja az erdőgazdálkodás során tervezett fakitermelést, hanem annak széleit a tájképi szempontok figyelembevételével, organikusan alakítja ki.

A természetbarát erdőlátogatást segítő infrastruktúra és a túraútvonalak fenntartása és újak kijelölése, valamint a település bekapcsolása a meglévő, népszerű, kerékpáros és lovas hálózatokba – Pilis Bike, Pilis Ride – szintén az együttműködés keretében valósulhat meg.

Fontos pontja a megállapodásnak a folyamatos biotikai adatszolgáltatás, melynek segítségével a felek naprakész információval rendelkeznek a terület természeti állapotáról. Környezeti nevelési programjaik az iskolás korú gyermekeket hozzák közelebb a természethez.

Pilisborosjenő Község Önkormányzatának a közösség aktivizálásában tett vállalása lehetővé teszi a nagy élőmunka-igényes beavatkozások elvégzését – például országosan egyedülálló, kísérleti módon a lakosságot is bevonó  örökerdő kialakításba –, egyúttal közelebb hozza a lakosságot a természetvédelemhez és az erdészethez.

Az önkormányzat elnyert pályázataiból – amelyek kivitelezése várhatóan 2022 nyarán indul – számos, természetjárást segítő beruházást végez: parkolót épít az ófalu elején a Tűzoltóság mellett, a Kövesbérc alján, gyalogátkelőhelyet épít ki a Kéktúra útvonalán a 10-es út - Kövesbérci utca kereszteződésében, de ugyanezt a célt szolgálja a Gesztenyés-pihenő megvalósítása is.

Kilátás a Fehér hegyről feketefenyők között

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a turizmus fenntarthatóvá váljon, ezáltal mind a természetre, mind a helyi lakosokra gyakorolt nyomás csökkenjen. A 2021-ben a Pilisben regisztrált 32 millió látogató alkalom kiemelten érinti a falut, ugyanis Pilisborosjenő a fővároshoz legközelebb fekvő pilisi település. Így különösen fontos a tájékoztatás, a koncentrált tömeg szétterítése, a természetjárás körülményeinek biztosítása, a szabályozott parkolás és tömegközlekedés könnyebb elérésének segítése. A település vállalást tesz továbbá, hogy éves rendszerességgel a lehetőségeihez képest anyagilag járul hozzá a közösen egyeztetett természetvédelmi programhoz.