Bemutatták az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség stratégiáját

Forrás: MTI

 2022. január 19. 09:01

Ismertették az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség 2030-ig szóló, térségi fejlesztéspolitikai stratégiáját kedden Visegrádon.

Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, a tavasszal létrejött Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség alapítója a térség polgármesterei, önkormányzati képviselői és érdeklődők előtt elmondta, a stratégia megírásakor a 17 települést magában foglaló térséget mint egységet tartották szem előtt. Megalkotását kérdőíves kutatás és 10 térségi, szakmai munkacsoport véleményezése előzte meg.

A dokumentumban lehatárolják az önkormányzati feladatokat, térségi szemlélettel gondolkoznak és összhangra törekednek.

Az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség stratégiája legetőséget nyújt arra, hogy az egyes települések saját, egyedi értékeiket mutassák meg

Fotó:123rf.com

A kitöltők fontosnak találták a vállalkozásfejlesztést, a munkahelyteremtést, az oktatást és köznevelést, a kultúrát és turizmus, a helyi gazdálkodást, a szociális ellátást, valamint a nemzetiségi és a kis közösségek ügyét.

Azt is fontosnak vélik, hogy Pest megye önálló régióvá vált, ezzel megszűnt az a hátrány, amit a Budapesttel való közös régiós helyzet okozott, s ami miatt az uniós támogatások nagy részétől elestek.

A kultúra és turizmus kérdését érintve Vitályos Eszter szintén a térségi szemléletet hangsúlyozta, amibe beletartozhat például, hogy az egyes települések saját, egyedi értékeiket mutassák meg.

A pénzügyi forrásokról szólva emlékeztetett: az elmúlt tíz évben mintegy 50 milliárd forint érkezett a térségbe. Hozzátette: 2021 és 2027 között a kilenc operatív program mindegyike rendelkezésre áll Pest megyében, de egyedi kormányzati támogatásokra is számítanak, illetve amennyiben a jelenlegi kormány marad, folytatódik a Magyar falu program, ami a térség 11 települését érinti.