Észszerű mértékben optimalizálja a szolgáltatásokat a Hungarospa Zrt.

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 21. 11:13

A többféle alternatív megoldás ellenére várhatóan 400 százalékkal emelkednek az áramköltségek 2022-ben a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt.-nél, a gáz esetén pedig 350 százalékos a költségnövekedés a tavalyi évhez képest. A szolgáltatásokat észszerű mértékben optimalizálják, elbocsátások nem lesznek.

A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. konkrét adatsorral mutatta be szerkesztőségünknek, mekkora többletkiadást okoz a vállalatnak az energiaárak emelkedése.

„Áramköltségeink 2022-ben várhatóan 476,2 millió forinttal nőnek a 2021. évhez képest. Éves szinten több mint 400 százalékos költségnövekedéssel számolunk" – válaszolta a drágulás mértékét firtató kérdésünkre Czegle-Pinczés Enikő vezérigazgató.

A gázdíj tekintetében egy fokkal jobb a helyzet, költségeik 2022-en várhatóan 56,2 millió forinttal növekednek, ami 2021 évhez képest mintegy 350 százalékos emelkedést jelent.

Villamosenergia-szerződésüket idén júliusban, gázszerződésüket október elsejétől kötötték újra 1-1 évre.

Áremelés lesz a hajdúszoboszlói fürdőben, elbocsátás nem

Fotó: Hungarospa

Többféle alternatíva az alternatív megoldásokra

Ha a költségek emelkedéséből ez nem is derül ki egyértelműan, a társaság szerencsés helyzetben van, hiszen az üzemeltetésben több alternatív megoldást alkalmaz, ezek nélkül még magasabbra rúgnának az energiáért fizetett összegek. A termálvíz hőjét a fűtésre és a medencevíz hőmérsékletének tartására is használják lemezes hőcserélőn keresztül. A termálvíz metántartalmának hasznosítását gázmotor segítségével oldják meg. A metángáz elégetése során keletkező elektromos áramot és az ebből eredő hulladékhőt is hasznosítják. Mindezek mellett hőszivattyút is működtetnek a termálvíz hulladékhőjének hasznosítására.

Gázmotoros erőmű is működik a fürdőben

Fotó: Hungarospa

Költséglefaragás, ahol csak lehet

A társaság a szolgáltatásokat észszerűen igyekszik szűkíteni. Több szaunát üzemeltetnek, ezek nyitvatartását rövidítik. Az Árpád uszoda tervezett karbantartására 2023. januárjában kerül sor. „Valószínű, hogy a korábbi évek gyakorlatával szemben idén nem 2-3 hétig, hanem mintegy 60 napig tartjuk zárva az uszodát" – tájékoztatott a vezérigazgató. Ezt az időszakot úgy próbálják áthidalni, hogy az Aqua Palace Fedett élményfürdőben található úszómedencére úszójegyet adnak ki a vendégeknek.

Ugyan nem a fürdő üzemeltetését érinti, de a Hungarospa által üzemeltetett Pávai Vajna Ásványvíz palackozó üzem gyártási ütemezését megváltoztatták, nagy ütemben folyik a téli időszakot kielégítő készletek gyártása. A palackozó üzemet novembertől a fűtési időszak végéig zárva tartják, ezzel megtakarítják a téli gázfelhasználás egészét.

„Emellett természetesen felülvizsgáljuk az általunk alkalmazott vízgépészeti és egyéb technológiák energiatakarékosabbal való kiváltásának lehetőségét" – tudtuk meg a szakembertől.

 

Áremelés lesz, elbocsátás nem

A vállalat 2023-ban várhatóan az infláció nagyságával közel azonos mértékű áremelést tervez.

„Bizonyos üzletágainkban a költségek ennél magasabb áremelést is indukálhatnak, ezért a piaci körülmények figyelembevétele mellett ennél magasabb áremelésre is sor kerülhet" – magyarázta a szakember.

Elbocsátás viszont egyik üzletágukban sem várható, humán erőforrás gazdálkodásuk a szolgáltatások fenntartásához elengedhetetlenül szükséges létszámmal, takarékosan működik.