Fáraók intelmei

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2016. június 23. 13:40

Ha nem is tíz csapás, de jó néhány kellemetlen szitu elkerülhető, ha felkészülten kelünk útra. Nem, mintha az utazási irodák helyi kollégái nem figyelmeztetnének erre kint, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Lássuk, mire kell figyelni!

1.                    Vizet csak palackból

Minden csoportban akad egy-két „gyenge láncszem", akit a legnagyobb óvatosság ellenére is utolér a „Fáraó átkaként" emlegetett, hasmenéssel, görcsökkel és lázzal járó baktériumfertőzés. Ez leginkább a helyi vízből, jégkockából, csapvízzel mosott zöldségekről, de akár a csapolt sörből is a szervezetünkbe vándorolhat, sőt...

Egy esti bulizásokban legyengült immunrendszer még a levegőből is benyelheti. Viszont aggodalomra semmi ok, az erre való helyi csodaszer, mely bármelyik patikában beszerezhető pár száz forintért, a kezdeti tünetek észlelésekor bevéve szinte azonnal hat. Így semmi nem esik ki az értékes időnkből.

Érdemes megelőzni a bajt


2.                    A mosoly a legjobb fizetőeszköz

Az egyiptomi nép vendégszerető, segítőkész, szeret viccelődni és fütyörészni, alapjáratban jó kedélyű. Ugyanakkor borzasztó büszke, és öntudatos is. Ha valamit nagyon szeretnénk elérni, semmiképp se erőből, vagy „európai fölényességgel" tegyük, náluk a mosoly, a kedvesség és az tiszteletteljes hozzáállás a legjobb fizetőeszköz.

Mosolygós gyerekek Quszeirben


3.                    ...euró vagy dollár?

Ha már a fizetőeszközöknél tartunk, ez is egy olyan téma, amelyről érdemes előzetesen tájékozódni. Jómagam abból a logikából kiindulva, hogy a vendégkör legnagyobb része európai kint, eurót vittem magammal, ám azzal kellett kint szembesülnöm, hogy szinte 1-1arányban fogadják el az árusok a dollárral, és szeretnek felfelé kerekíteni. Szóval váltsunk rendes pénzváltóban helyi egyiptomi fontot (1 font = 31 Ft), lehetőség szerint legyenek kis címleteink, és ha végképp nem tudunk váltani, akkor inkább dollárral próbálkozzunk.

Mosdó, víz, apró ajándéktárgyak, borravaló egy-egy kedves gesztusért  – sokkal egyszerűbb fontban, vagy egy-két dollárral rendezni.

 

4.                    All inclusive etikett

A hotelek nagy részében all inclusive ellátás várja a turistákat. Ez azon túl, hogy a nyaralás kiadásait tervezhetővé teszi, óriási kényelem és luxus, ami viszont nemcsak VIP-vendégeknek jár. Hiszen kis túlzással akkor és ott rágcsálunk el valamilyen snacket, vagy kérünk egy frissítő vizet, koktélt, sört, üdítőt, amikor csak eszünkbe jut... Legyünk épp a tengerparton, vagy a medence körüli nyugágyakon, sőt akár benne a medencében...!

A poolbár az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a vendégek körében

Határt csak a mi befogadóképességünk szab, viszont néha éppen ezt a legnehezebb megbecsülni, és nemcsak ételben. Az orosz és brit turistáknak – amíg még előszeretettel látgatták Egyiptomot – ez rendszerint gondot okozott, tény viszont, hogy a időnként honfitársaink is emlékezetes estét szereznek egy-egy pultosnak.

Részben ezért is váltották fel a teraszon az üvegpoharakat a műanyagok, és szigorodtak meg a medencében az esti fürdőzés szabályai.

 

5.                   Nap ellen 30+

Ez az, amire sokan rálegyintenek, felelőtlenül. A tengerpart szinte mindig szeles, így nem feltétlenül érezzük, milyen erős a nap. De védelem nélkül nyáron elég fél óra, és vörös rákként érkezünk a vacsorára. Hasonlóan kötelező kellék a napszemüveg, létezni sem lehet itt nélküle.

A vízben pedig érdemes a kövek ellen valamit a lábunkra húzni, ahelyett, hogy fájdalmas karcolásokkal, szúrásokkal kelljen tovább élvezni a nyaralást. A vízi lábbeli általában helyben is elérhető, 7-8 dollár ellenében.

A Novotel Marsa Alam tengerpartja

De a fenti intelmek csöppet se legyenek elrettentők! Sokkal inkább azért gyűjtöttük őket össze, hogy semmi ne árnyékolja be még csak véletlenül se a kint létet, és arra tudjon mindenki koncentrálni az utazás során, ami a lényeg: az élmények befogadására...

 

Szöveg: Németh Andrea
Fotók: Grósz Balázs