Fuerteventura, minek nevezzelek?

Szerző: Dubecz Szilvia

Forrás: turizmus.com

 2019. január 08. 10:00

Különleges helyszínen tartotta VIP-találkozóját a Neckermann: a Kanári-szigetek második legnagyobb szigetére, Fuerteventurára invitálta partnereit a tour operator.

A 80 meghívott szakember 4 nap alatt ízelítőt kapott a szigetattrakcióból, gasztronómiai kínálatából és szemügyre vehették a szálloda-felhozatalt is.

Tour operatorok akcióban

Fotó: turizmus.com / Dubecz Szilvia

Fuerteventurát, sok névvel illetik: „Az öreg sziget”,„A nyugalom szigete”, „Az erős szelek szigete”,„A Kalandszigete”,„Örök tavasz szigete”, sőt idegenvezetőnk viccesen a „Barna 50 árnyalatának” is hívta. Az igazság az, hogy ez a sok név mind illik a szigetre. Méretét tekintve Tenerife után, a Kanári-szigetek 8 szigete közül a második legnagyobb, ugyanakkor a legkisebb népsűrűségű terület is egyben. Számokban ez azt jelenti, hogy 1660 négyzetkilométer nagyságú, kb. 100 kilométer hosszú és átlagosan 20 kilométer széles. A legészakabbra fekvő jelentős település, Corralejo és a legdélebbi jelentős város, Morro Jable között a közúti távolság kb. 120 kilométer, autóval ezt a távolságot akár 2 óra alatt megtehetjük. Fuerteventura a szigetcsoport legrégebbi tagja. A sziget vulkáni működésnek köszönhetően született mintegy 20 millió évvel ezelőtt, ez idő tájt a legmagasabb csúcsa elérte a 3000 métert is. Mára a sziget domborzata jelentősen megváltozott, legmagasabb pontja a 807 méteres Pico de la Zarza, a sziget déli részén fekszik.


Neckermann katalógusbemutató dióhéjban: kulcsszó a biztonság és a garancia

A legnagyobb hazai tour operator a festői szigetet választotta 2019-es katalógusának bemutatására, melynek a sziget legjobb ötcsillagos szállodája, a Grand Hotel Atlantis Bahia konferenciaterme nyújtott impozáns helyszínt. A sziget kormányzója, Bias Acosta köszöntötte a jelenlévőket, illetve részt vett az eseményen Moises Jorge Naranjo, a Fuerteventurai Turisztikai Hivatal ügyvezető igazgatója is, aki az egész napos programra is elkísérte a csapatot, s közben készséggel látta el háttérinformációkkal is az érdeklődőket a sziget érdekességeiről.

Moises Jorge Naranjo, Bias Acosta és Dr. Békefi Veronika

Fotó: turizmus.com / Dubecz Szilvia

A katalógusbemutatón elhangzott: remek év áll a tour operator háta mögött, tapasztalataik szerint az utazási kedvfolyamatosan nő, a desztinációk pedig - hála az egyre sűrűbb légi összeköttetéseknek - évről évre elérhetőbbé válnak.

Kiemelték: ma már valódi versenytársnak számítanak az utazási portálok, hiszen a legtöbb utas utánanéz az úti célján található szállásoknak és átböngészi a repülőjegyeket. Ugyanakkor a foglalás végső mozzanatát továbbra is szereti hivatásos utazásszervezőre bízni, mert még ma is ez jelenti számára a biztonságot és a garanciát. Az utazásszervező emellett biztosítja a garantált indulást, illetve a tapasztalt, magyar nyelvű csoportkísérőt.

Az utazók új generációját célozzák meg a Cook's Club szállodák, melyek a folyamatosan fejlődő Thomas Cook szállodacsoport legújabb tagjai. Ezek a kizárólag 16 éven felülieket fogadó, új generációs szállodák az ínyencek és a bohém életérzés kedvelőinek lehet igazi paradicsom.

A repüléstől rettegőknek pedig jó hír, hogy egyre több távoli helyre juthatnak el hajóval. A Neckermann csoportos hajóútjait az MSC-vel szervezi. Az 1987-ben alapított, kizárólag olasz tulajdonban lévő hajótársaság 14 személyszállító hajóból álló flottával büszkélkedhet. Az MSC munkatársa elmondta, hogy 2026-ig háromszoros kapacitásnövekedést terveznek. A tervek szerint egy új, 4 ultra luxus hajóból álló hajóosztályt szándékoznak vízre bocsátani. Nem a méretre, hanem a minőségre koncentrálnak; a maximum 500 kabinnal rendelkező tengerjárók úti céljai egzotikus desztinációk lesznek.

Az MSC bemutatóját Béres Alexandra előadása követte, aki többek között az all inclusive őrületről beszélt. Sajnos az Unióban a magyarok az egyik olyan nemzet, amely a leginkább szereti a hasát, így nem csoda, hogy mind belesétálunk a szállodák all inclusive csapdáiba. Egy egyhetes nyaralás alkalmával nem ritka a plusz 4 kg sem, és ezalatt nem a feladott bőrönd súlya értendő...

Béres Alexandra az all inclusive csapdáiról

Fotó: turizmus.com / Dubecz Szilvia

Ám a Neckermann nemcsak az utasok, hanem viszonteladóik számára is szeretne kedvezni. Nekik fejlesztették ki új B2B rendszerüket, amely szintén most debütált: a TC Pro a jövőben nagyban megkönnyíti majd az irodák munkáját.

Szállodák, minden kategóriában

Ideális kiindulópont Fuerteventura bebarangolására a Suite Hotel Atlantis Fuerteventura Resort, amely kényelmet és minden szempontból kielégítő szálláshelyet nyújtott a résztvevőknek ott tartózkodósunk alatt. Ez a hatalmas létesítmény 65 000 m2-es területen 8 úszómedencével, 383 lakosztállyal, 4 étteremmel, fitnesz- és wellness részleggel, trópusi kertekkel körülvéve és természetesen all-inclusive ellátással várja vendégeit. Corrajeloban, a sziget északi részén található, mindössze 50 méterre a strandtól és a Corralejo Dűnéi Természetvédelmi Parktól, kilátással Lanzarote és Lobos szigeteire.

Suite Hotel Atlantis Fuerteventura Resort 8 medencéjéből az egyik

Fotó: Kovács T. Lóránt / Neckermann

Miniinterjú Moises Jorge Naranjoval

Mi jellemzi a sziget turizmusát ma?
Érdekesség, hogy a mindössze 120 ezer lakosú sziget 3,5 millió turistát szolgált ki az elmúlt két évben. A lakosság nagy része a turizmusból él, a munkanélküli ráta ennek megfelelően csupán 3-4%. A szálláshelyek 70%-a 4 és 5 csillagos szálloda, összesen 110 000 vendégággyal. Az 1960-as években még mindössze egyetlen egy szálloda állt a szigeten. A turizmus valamikor 1970-ben indult be, utolsóként a szigetek közül. Fuerteventura elsősorban a német turisták kedvence, őket követik a britek, majd a lengyelek, a franciák és az olaszok. A sziget északi része inkább a britek, a déli rész inkább a németek által kedveltebb, vannak olyan turisták, akik csaknem egy évtizede már minden évben ide jönnek nyaralni.

Mi különbözteti meg a szigeteket egymástól? Van köztük valamiféle egészséges rivalizálás?
A szigetek között nincs verseny, kínálatuk szépen kiegészíti egymást. Minden szigetnek saját arculata, identitása van. Fuerteventura például arról híres, hogy itt vannak a legjobb partok. Aki bulizni, shoppingolni vágyik, annak inkább Gran Canariát szoktuk ajánlani. De jól is van ez így, nem szeretnénk elveszteni az identitásunkat.

Úgy értelmezem, hogy ezzel a sziget kinyilvánítja, hogy nem kíván „túlzott mértékben elturistásodni”, nem tervezi bulizónák vagy hatalmas szórakoztató központok kialakítását, ami számomra megnyugtató! Melyik az a vendégkör, amelynek kifejezetten ajánlható a sziget?
Egy biztos, aki partyzni vágyik, ne ezt a szigetet válassza. Fuerteventura elsősorban az aktív sportok és a pihenni vágyok desztinációja. A sziget legnagyobb vonzereje partjainak szépsége és választéka, természetesen ezekre a strandokra épül elsősorban a turizmus is. A képeslapra illő 150 km hosszú, aranysárga és fehér homokos partok a vízi sportok és a napozás szerelmeseinek paradicsoma. A homokos part és a szeles időjárás kiváló környezetet biztosít a szörfösök és kite szörfösök számára.

Erős szelek, örök tavasz, tevetej és kecskehús

Fuerteventurán a legszelesebb időszak a nyár, április és szeptember között. A délkeleti partvidékén, Costa Calma közvetlen közelében található a Sotavento strand, a PWA (Professional Windsurf Association, vagyis Professzionális Széllovaglók Szövetsége) világbajnokság egyik helyszíne. Costa Calmatól délre a strandok többsége nudista. Bár nudista strandból az egész szigeten nincs hiány. Állítólag még meztelen szörfösök is vannak…
Ne feledjük, hogy Afrika partjaitól alig 100 km-re vagyunk. A klíma kiegyensúlyozott, a napsütéses órák száma évi 3000! Az átlag hőmérséklet télen 22° és 15°C körüli, míg a nyár folyamán átlagosan 28°C. A csapadék igen ritka, a december a legcsapadékosabb. Itt télen nem a hókotrók, hanem a homokkotrók járnak.

Gyakorlás közben

Fotó: Kovács T. Lóránt / Neckermann

A vulkanikus talaj és a kevés eső miatt a növényzet gyér, nem alakult ki összefüggő növénytakaró. Fuerteventura mégsem kopár, sokkal inkább vadregényes. A helyiek is ezzel a jelzővel szeretik illetni otthonukat. A sziklák és a homokdűnék jellegzetes színvilága miatt nevezte a szigetet idegenvezetőnk A barna 50 árnyalatának.

Sivatagi hangulat

Fotó: turizmus.com / Dubecz Szilvia

Ezredesek háza

Fotó: turizmus.com / Dubecz Szilvia

Igen erős az ökoturizmus. 2009 májusában az UNESCO bioszféra-rezervátumának nyilvánította az egész szigetet. Az egyik legnagyobb látványosság az Oasis Park, ahova utunk harmadik napján volt lehetőségünk egy gyors látogatást tenni. Ez az egyetlen állat- és növénykert a szigeten és egyben itt van Európa legnagyobb kaktusz kertje. 1985 óta várja a látogatókat, flamingókkal, zsiráfokkal, vízilovakkal, tevékkel, sőt még afrikai elefántokat is láthatunk. Biztos vagyok benne, hogy egy egész nap is kevés lenne mindent megnézni.

Kaktusz választék

Fotó: turizmus.com / Dubecz Szilvia

Az Oasis parkban külön díj ellenében megsimogathatjuk a makimajmokat vagy tevegelhetünk

Fotó: Kovács T. Lóránt / Neckermann

Érdekesség, hogy a szigeten 4000 teve van. Az állatokat elsősorban tejükért tartják, a tevetej C-vitamin és vastartalma többszöröse a hagyományos tehéntejének. Tejallergiások is fogyaszthatják. Cukorbetegnek, pedig kifejezetten ajánlott, hiszen legértékesebb tulajdonsága, hogy bővelkedik inzulin és inzulin-szerű fehérjékben.

A tevén kívül túlnyomórészt kecskét tenyésztenek. Őket már inkább a húsukért, bár a kecskesajt is igen kedvelt. Az éttermek étlapján biztosan találunk valamilyen kecskehúsból készült ételt. Nem feledkezhetünk meg a kanáriburgonyáról sem. A papas arrugadas (magyarul csak ráncos burgonya) tradicionális Kanári szigeteki étel. Az apró krumplikat tengervízben főzik meg, majd mojo szósszal találják. Ez az egyszerű, de mégis különleges étel köretként vagy önmagában is kiváló. Természetesen a tengeri halak és herkentyűk sem hiányozhatnak a tányérról.


Még 4 érv Fuerteventura mellett:

- a sziget rendkívül biztonságos, erőszakos bűncselekmények nincsenek
- a higiéniai viszonyok jók (bár a csapvizet nem ajánlott meginni)
- a helyiek kedvesek, és mindemellett nagyszerű vendéglátók is
- a sziget melegbarát, akárcsak Spanyolország többi tartománya és szigete


Mindegy melyik nevén nevezzük Fuerteventurát, két dologban egészen biztos vagyok: csalódni nem fogunk benne, és mind vissza akarunk majd térni, akárcsak az az elégedett német pár, akivel az egyik tengerparton találkoztam, és 2010 óra minden évben eljönnek ide pihenni. Teniszezni, napozni, szörfözni.

Óceáni kilátás

Fotó: Kovács T. Lóránt / Neckermann

Fuerteventura egész egyszerűen az, ami nem akar másnak látszani. Saját személyisége van, és ezen dolgozik tovább, formálja, fejleszti. Számomra éppen ez teszi olyan vonzóvá.

Ahol a legjobb strandok vannak

Fotó: turizmus.com / Dubecz Szilvia

Dubecz Szilvia

Munkatársunk utazása a Neckermann jóvoltából valósult meg.

Kapcsolódó cikkek