Gazdagnak ígérkezik az augusztus 20-i ünnepi program

Forrás: MTI

 2015. augusztus 04. 16:39

Tűzijáték, családi szórakozás és gasztronómia – ezek a főbb jelszavai az augusztus 20-i budapesti ünnepségsorozatnak.

Amint arról a Parlamentben Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM államtitkára beszámolt, a terv szerint a Kossuth téri díszünnepséggel – katonai tiszteletadással, ünnepélyes zászlófelvonással és a honvédtisztek avatásával - veszi kezdetét a nap. Áder János köztársasági elnök ünnepi beszéde után Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntőjével folytatódik.

Délelőtt tíz órakor indul a parlamenti nyílt nap, amikor belépődíj nélkül megtekinthető az országház.

Ugyancsak délelőtt tíz órakor kezdődnek a családi programok és a koncertek a Várkert Bazárnál felállított színpadon. Magyarország Tortájának felvágása után szórakoztató és gyermekprogramok következnek, egészen este 9 óráig.

A Lánchíd utcában a Magyar Ízek Utcájában a színes gasztronómiai kavalkád szintén délelőtt kezdődik.

Délután fél 3-tól aratómenet indul a Szent György térről, majd kenyéráldás lesz a Szent István szobornál. Délután 5 órakor kezdődik a Bazilikában az ünnepi szentmise, este 6-kor indul a Szent Jobb körmenet

Este 9-től fél 10-ig a hagyományos ünnepi tűzijátékban gyönyörködhetünk.

Erről Leskovics Éva, az eseményt elbonyolító cég vezető pirotechnikusa számolt be.

Az idei hat kilövési pont között régi-új helyszínként köszönthetjük a Gellérthegyet. A tűzijáték látványvilága történelmi szimbólumokat, eseményeket, korokat idéz.

A tűzijátékot legjobban a Duna rakparti szakaszáról, a Gellértheggyel szemben, a Belgrád rakpartról és a Duna korzóról lehet majd látni. Minden olyan helyszín is ideális a megtekintésre, ahonnan a Szabadság híd és a Lánchíd közötti dunai szakasz, valamint a Gellérthegy jól látható.