Gladiátorok, legionáriusok és lovasíjászok a Savaria Történelmi Karneválon

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 16. 16:38

Augusztus 24-27. között immáron 22. alkalommal rendezik meg Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevált. A város az egyetlen település a Kárpát-medencében, mely római kori alapítása (Kr. u. 43.) óta folyamatosan lakott.

Mint minden évben, a Történelmi Témapark a történelmi programok centruma, autentikus katonai, és civil hagyományőrző csapatok táborhelye.

A római kor legionáriusainak és gladiátorainak harcait és mindennapjait éppúgy megismerhetik a Témaparkba látogatók, mint a honfoglaláskori magyar életmódot, a lovasíjászat legfinomabb fogásait, a középkori vitézi virtust vagy a török háborúk korát - tájékoztatta lapunkat a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

Legionáriusok, germánok, szarmaták és magyar lovasíjászok is megmérkőznek majd egymással a fesztiválon

Fotó: Facebook / Savaria Történelmi Karnevál

Az idei évben korábban soha nem látott számban állomásoznak Szombathelyen a római légiók, köztük Olaszország egyik legnagyobb és legismertebb római legionárius egyesülete, a Legio I. Italica.

A Kr. utáni 1. és 3-4. századi mintegy száz római legionárius és a Norde Gard germánjai mellett találkozhatunk többek között szarmatákkal, Pannónia provincia legnagyobb gladiátor iskolájával, a Collegium Gladiatoriummal, István király korának keleti és nyugati harcosaival, Kassai Lajos személyében a modernkori lovasíjászat világhírű apostolával.

Bepillantást nyerhetünk a kovácsmesterség és a bronzöntés rejtelmeibe.

A Mare Temporis időtengerészei és az Artistica Anam Cara artistái már sok éve nyújtanak különleges élményt a karneválozóknak, mely garantáltan az idei évben is nagy sikert arat.

A Colonia Rostallo táborában megismerkedhetünk a római civil viseletek szabályaival és a nemezelés technikájával, a Laciarii Sabarienses palotaalakulat - melyben Szent Márton apja is szolgált - pedig korának viseletét és fegyvereit mutatja be.

A Nova Roma, az ókori római kultúra tanulmányozására létrejött nemzetközi szervezet közreműködésével táborozik majd a Legio Leg XIIII Comitatensis és a Legio XXI. Rapax. Táborukban magas rangú tisztviselőkkel, és testőrségükkel is találkozhatunk.

Az idei különlegesség, a Trimphatori invesztitúra - melyben a római hadsereget győzelemre vivő hadvezért a győztes csata végén imperatorrá, azaz „diadalmas vezérré" kiáltják ki, vagyis vallásos rituálé keretében beöltöztetik  tunica palmatába és toga pictába, majd megkoronázzák, és felszólítják a triumphus megtartására.

A karneváli időutazás legizgalmasabb pillanata amikor a látogatók is magukra öltik a letűnt korok jellemző viseleteit. Korhű viseletek vásárlására az Aréna u. 8. szám alatt található Teleki Szalonban vagy az Aréna u. 6. szám alatt található Second-Handban, kölcsönzésére a Karnevál Jelmeztárában idén is lehetőség lesz.

A forgatagban történő elvegyülés mellett a jelmez viselése a jegyvásárlásnál is előnyt jelent majd, hiszen idén is kedvezményes jegyet válthatnak a jelmezben érkezők a Történelmi Témapark jegypénztáránál!

Jegyek a Felvonulásra és a Tüzes Játékra elővételben személyesen a Tourinform Irodában vagy online a https://jegy.karnevalsavaria.hu/hu felületen kaphatók.

Aki a sorban állást el szeretné kerülni, annak lehetősége van  péntek-szombat-vasárnapi napokra, a Történelmi Témaparkba szóló belépőjét elővételben a Tourinform Irodában megvásárolni, melyek természetesen a rendezvény ideje alatt a helyszínen is megvásárolhatóak.