Három bemutató a Gyulai Várszínház 53. évadának műsorán

Forrás: MTI

 2016. március 17. 16:09

Három bemutatót tartanak a Gyulai Várszínház 53. évadában július 1. és augusztus 14. között, az összművészeti fesztivál kínálatában musical, operett és történelmi dráma is szerepel.

Gedeon József igazgató sajtótájékoztatóján azt mondta, arra törekszenek, hogy minden korosztályt megszólítsanak és mindenféle nézői ízlésnek eleget tegyenek. A hathetes fesztiválon a hagyományoknak megfelelően megrendezik a Shakespeare-, a Blues- és a Jazzfesztivált, és a fellépők között lesz japán, ausztrál-angol és olasz társulat is.

 

A várszínház műsora júniusra válik véglegessé, a bemutatók sora azonban már ismert. Július 4-én az 50 éve elhunyt Tamási Áronra emlékeznek, az igazgató az Oroszországban született, magyar származású fiatal rendezőt, Sardar Tagirovskyt kérte fel, hogy a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával közösen állítsanak össze egy jelenleg Lélekindulások munkacímen futó színdarabot a szerző műveiből.

Július 13-án ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be Shakespeare III. Richárd című drámáját, a főbb szerepekben Trill Zsolt, Eszenyi Enikő és Hegedűs D. Géza lesz látható. A harmadik bemutatót augusztus 5-én tartják, Vajda Katalin zenés komédiáját, az Anconai szerelmeseket Lendvai Zoltán viszi színre a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal. "Igazi nyári bemutató lesz" - jegyezte meg Gedeon József.

A XII. Shakespeare Fesztivált július 7. és 17. között rendezik, ezen fellép egy japán társulat A vihar című darabbal, egy olasz társulat a HAMM-LET-et adja elő, egy ausztrál-angol társulat pedig a 400 éve elhunyt angol szerző V. Henrik című drámáját mutatja be. A Nemzeti Táncszínház a Macbeth-et dolgozza fel, a Bágyi Balázs jazzquartet és Pocsai Kriszta énekesnő pedig jazzes formában dolgozza fel Shakespeare dalait. A fesztivál magyar előadásait még válogatják.

Az egyéb előadásokról szólva Gedeon József elmondta: Árkosi Árpád rendezésében, A nagyrahivatott címmel mutatják be a Bakócz Tamás esztergomi érsek életéről szóló történelmi drámát július 18-án. Katkó Ferenc, a Békéscsabai Jókai Színház művésze rendezi Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művét július 20-án. Augusztus 2-án Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori és Makranczi Zalán főszereplésével a Száll a kakukk fészkére című darabot mutatják be.

Az operett szerelmeseinek szól a Csárdáskirálynő július 26-án; a musicalrajongókat pedig a Grease és a Made in Hungária című darabokkal kívánják megszólítani augusztus 8-án, illetve 12-13-án.

A zeneszeretők július 19-én a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon találhatják meg a kedvükre való programot. Fellép a Csík Zenekar, az EtnoRom és a Csángállók, valamint a Halmos Béla népzenész és népzenekutató hegedűjét az idei évre elnyerő gyulai származású prímás, Lipták Dániel. Július 25-én - a tavalyi nagy sikerre való tekintettel - Vásáry Tamás vezényletével a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar ad koncertet.

A tánc kedvelőinek az Experidance társulat Szenvedélyem, Velence című táncjátékával kedveskednek július 21-én.

A XXV. Gyulai Vár Jazz Fesztiválon fellép Al Di Meola, a Balázs Elemér Group, a Grencsó Kollektíva és a Gyulai Big Band; a XI. Vár Blues Fesztiválon pedig Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov, Tátrai Tibor és a Woodoo Papa Duo.

A gyerekeknek szól augusztus 3-án és 4-én a Kövérkirály című mesejáték a Békéscsabai Jókai Színház előadásában.

A Gyulai Várszínház 53. évadára a jegyek májustól vásárolhatók, de foglalni már most lehet - közölte az igazgató.