Háromezer fős sport- és rendezvénycsarnokot kapott Nagykanizsa

Forrás: MTI

 2021. december 04. 16:55

Átadták szombaton Nagykanizsán a Modern városok program keretében mintegy 15 milliárd forintból felépült Kanizsa Aréna multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokot.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a térség országgyűlési képviselőjeként az avatón azt mondta: a Kanizsa Aréna több, mint egy sportcélú létesítmény, mert helyet ad a kultúrának és a közművelődésnek is. Az igény szerint alakítható belső terével, háromezer férőhelyes nézőterével olyan művészeti eseményeknek és kiállításoknak, vásároknak, konferenciáknak adhat otthont, amelyekre eddig nem volt megfelelő helyszín a városban - tette hozzá.

3000 férőhelyes az új Kanizsa Aréna

Fotó: MTI / Varga György

Kifejtette, hogy Nagykanizsa és környékének gazdasági fejlődése, az elért eredmények megtartása és továbbfejlesztése csak akkor lesz lehetséges, ha a térség jelentős mértékben kiegészíti gazdasági profilját más, napjainkban húzóerőnek tekinthető ágazatokkal. Ide sorolta az aktív turizmus felfuttatását a környékbeli kistelepülésekkel együttműködve.

A képviselő megjegyezte, hogy a Modern városok program 2015-ös indításával lett forrás a nagykanizsai aréna megépítésére is, a jövőben pedig további tízmilliárdok érkezhetnek beruházások, kezdeményezések támogatására.

Balogh László polgármester arról beszélt, hogy két év alatt, a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében készült el a 12 ezer négyzetméteres sport- és rendezvénycsarnok, amelynek küzdőterén két kézilabda- vagy három kosárlabdapálya fér el.

Az épületet a fenntarthatóság érdekében hőszivattyú és napelemes rendszer látja el energiával, ami azért is lényeges, mert Nagykanizsa a körforgásos gazdaság mintavárosává kíván válni. Az új létesítmény ezért már "környezetbarát, energiatakarékos, hatékony vízgazdálkodású, szembetűnően zöld környezetű" épületként készült el - ismertette a polgármester.

Dormán József, a ZÁÉV vezérigazgatója elmondta: több mint 500 személyautónak és 14 autóbusznak alakítottak ki parkolóhelyet, továbbá 300 kerékpár elhelyezésére alkalmas tároló is készült a Kanizsa Aréna építésével együtt.

A megnyitó hétvégéjén nagykanizsai művészeti csoportok és egyesületek bemutatóival, valamint interaktív gyermekprogramokkal készültek a Kanizsa Aréna üzemeltetői, de a nagyobb létszámúra tervezett szombati könnyűzenei koncertet a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt későbbi időpontra halasztották.