Holisztikus szemlélet és innováció az egészségturizmusban

Szerző: Fodor Eszter

Forrás: turizmus.com

 2017. március 05. 09:31

Az Utazás kiállítás második napján egészségturizmus konferenciára is várták az érdeklődőket a Hungexpo területén a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának szervezésében.
Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja nyitóbeszédében a hazai egészségturizmus dinamikus növekedésére mutatott rá. Magyarországon az utóbbi években kilenc új gyógyhellyel bővült a paletta, s így már 28 településen 31 gyógyhely várja a vendégeket. A Semmelweis Egyetem egészségturizmus-szervező specializációja egyre több hallgató vonz, a nagy igény indukálta, hogy továbbfejlesszék a képzést, amely hamarosan angol nyelven is elindul – tájékoztatott.

 

Komplexitás és innováció

Vancsura Miklós, a Pannon Termál Klaszter elnöke lendületes prezentációjában a nyugat-dunántúli egészségturisztikai klaszter fontosságával foglalkozott. Véleménye szerint 2017-ben a hagyományos gyógyturisztikai termékstruktúrába a holisztikus szemlélet is bekívánkozik. Egy gyógyhelynek komplex gyógyhelykarakterrel kell rendelkeznie. A képzett emberi erőforrás és jól felépített szolgáltatásinfrastruktúra a gyógyászat erejével egységben képes sikert elérni. Kiváló adottságokkal és erőforrásokkal rendelkezünk ahhoz, hogy a legnagyobb egészségturisztikai desztinációk közé kerüljünk, ugyanakkor a regionális együttműködésben van a jövő – hangsúlyozta.

Egészségturizmus konferencia a Hungexpo 25-ös pavilonjában

Fotó: turizmus.com

 

Joós Adél szállodaigazgató a Hunguest Hotels Zrt. képviseletében a hévízi egészségturisztikai tapasztalatokat osztotta meg a közönséggel. Az orosz beutazó turizmus aranykorát felidézve, a szakember bemutatta, milyen innovatív ötleteket és megoldásokat vontak be a Hévízre látogató szállóvendégek jobb kiszolgálása érdekében. Mára teljesen új termékstruktúrát alakítottak ki a holisztikus szemlélet jegyében. A működés célja a profitszerzés mellett mindenekelőtt a vendégelégedettség fokozása, mert a „turista real time értékesítést valósít meg a közösségi portálokon keresztül”. Látni kell, mekkora marketingértéke van az információtechnológia fejlődésének – tette hozzá.

 

Wellness kontra balneológia

Mit jelent a wellness 2017-ben? – erre a kérdésre kereste a választ Mike Wallace, a Danubius Health Spa szállodák brand managere. A wellness országonként eltérő jelentéssel bír, rengeteg a definíció és óriási a kínálat. „A wellness felelősségvállalás önmagunkért, saját egészségünkért” – fogalmazott Mike Wallace.

Nyugaton főleg prevenció céljára veszik igénybe, szépészetet és alternatív orvosi kezeléseket értenek alatta. Magyarországon az látszik, hogy a trendi wellness nehézkesen képes beilleszkedni a tradicionális fürdőkultúrába. A kereslet dinamikusan nő, hiszen nő az egészség iránti érdeklődés és a mai idősebb generáció is sokkal aktívabban és tudatosabban szeretne élni. Kelet-Európában jelentős gyógyhely- és gyógyszállodai fejlesztések várhatóak – tudtuk meg a szakembertől.

A Magyar Fürdőszövetség képviseletében felszólaló Németh István társadalmi elnök szerint a wellnesst itthon nem veszik komolyan, az orvosi kezelésekkel kiegészülő medical wellnessben azonban már nagyobb potenciál van. Már csak a környező országokkal folytatott konkurenciaharc miatt is lényeges lenne, hogy emeljük a színvonalat. A balneológia lehetne az iparág zászlóshajója – mondta.

Balogh Károly, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke kritikus hangvételű beszédében azt kifogásolta, hogy itthon teljesen hiányos a szervezeti struktúra. Az ország, annak kiemelt turisztikai régiói is egyre inkább versenyképtelenné válnak. A kompetenciák elkülönítése elvezethetne a jobb működésig. Best practice példák, külföldi jó gyakorlat átvétele segíthet az előrelépésben – vélekedett.

 

Tiszakécske, a jövő gyógyhelye

Tiszakécske tervezett gyógyhelyfejlesztési projektjét Gelányi Zoltán látványtervező ismertette. A vonatkozó GINOP-pályázatra benyújtott támogatással a várost a „jövő gyógyhelyévé" kívánják tenni, ezért komoly arculat- és designterveket dolgoztak ki. A város négy pontján terveznek egy-egy fejlesztési csomópontot létrehozni. A négy izgalmas helyszínt kerékpárút köti majd össze. Emblematikus épületeket és zöldellő parkokat alakítanának ki, ahol egészséges környezetben, aktív pihenésre nyílik lehetőség.

Jouvence Spa ágy a tiszakécskei fürdőben

Fotó: tiszapartifurdo.hu