Új egészségturisztikai terméket fejlesztettek

Forrás: turizmus.com

 2016. november 20. 11:25

A 125 éves Magyar Balneológiai Egyesület jubileumi nagygyűlésének keretében, november 18–20. között rendezték meg az Off to Spas projektzáró konferenciáját és szakmai workshopját Hévízen.

A résztvevők a program során részletes tájékoztatást kaptak a nemzetközi projekt eredményeiről, valamint megismerhettek olyan európai szintű szervezeteket, mint a European Spa Association, a European Network for Accessible Tourism, a Transylvania Balneoturisztikai Klaszter, az ISTO Europe és a EuropeSpa med & wellness szervezet.

Forrás: Off to Spas / Hévíz

A 2015 augusztusában indult és 2016. november végén záruló projektben a partnerek az alábbi fő tevékenységeket valósították meg:

  • Az egészségturisztikai fejlesztést megalapozó kutatás elvégzése: idősekre vonatkozó piaci tanulmány, felmérések, összehasonlító elemzések, az idősek piacát és a balneológiai kérdéseket vizsgáló tanulmányok az AGE Platform tagságának, valamint a Travel Specialist Group Sweden AB utazási iroda vendégeinek a bevonásával;
  • Balneológiai turisztikai termékhálózat létrehozása Hévíz és Kovászna példáján keresztül, ami hely- és piacspecifikus gyógyászati és egészségtámogatási programokat kínál az idősebb korosztály részére;
  • A projekthez kapcsolódó vitafórumok, műhelyfoglalkozások a hálózatépítési és partnerségi kapcsolatok, valamint a jó gyakorlatok kicserélése céljából;
  • Széles körű, a döntéshozókat és a potenciális utazókat megszólító, a célcsoportok speciális igényeihez és a turisztikai trendekhez igazodó marketingkommunikáció.

Az idősebb korosztályra fókuszáló turizmus kiváló eszköz az aktív és egészséges öregedés eléréséhez. Tény, hogy az utazás növeli az általános életkedvet, segít aktívnak maradni, megakadályozza a magányosság és céltalanság kialakulását és fellép a szociális kirekesztés ellen, ami az idősebb korosztály egyik fő problémája napjainkban. Az utazás színes élményeket kínál a nyugdíjasok számára, amelyek kiszakítják őket a napi monotonitásból, felfedezésre serkentik őket és kapcsolatot teremt a természettel, a kulturális környezettel valamint a szociális hálót is erősíti. Ezáltal pozitív hatásait széles körben és hosszú távon érzékelteti, nem csak az üdülés idejére – olvasható az Off to Spas projektzáró közleményében.

Bővebb információ és a workshop prezentációi elérhetők a www.offtospas.eu honlapon.