Horvátországban a vendéglátósok 75 százaléka megnyitotta teraszait

Forrás: MTI

 2021. március 02. 09:53

Kinyitottak a kávézók és éttermek teraszai hétfőn Horvátországban, a vendéglátósok mintegy 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel a korlátozások feloldását követően. A helyi sajtó szerint csak azok a vendéglátóhelyek nem nyitottak ki, amelyek nem rendelkeznek külső térrel, vagy kevésbé forgalmasak.

Azok a vendéglátóipari egységek, amelyek nem nyitottak ki, továbbra is készíthetnek italt és ételt elvitelre, a kormánytól pedig ígéretet kaptak arra, hogy márciusban még megkapják a járványhelyzet okozta gazdasági károk enyhítésére szánt támogatásokat.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 91 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 243 064-et. Egy nap alatt 11 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5537-re emelkedett. Kórházban 791 beteget ápolnak, közülük 64-en vannak lélegeztetőgépen.

horvatorszag_terasz_123rf

Csak azok a vendéglátóhelyek nem nyitottak ki, amelyek nem rendelkeznek külső térrel

Fotó: 123rf.com

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: heti összehasonlításban 32,9 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az országban és több koronavírus-mutánst is regisztráltak, a britet, a dél-afrikait és a New York-it is, amelyről - mint mondta - még nem tudnak sokat. Egyben felszólította a lakosságot arra, hogy most ne utazzon.

A szomszédos Szlovéniában nem tervezik még a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitását - közölte Janez Jansa kormányfő hétfőn a parlamentben, miután Horvátország enyhített a korlátozáson.

Erre a lépésre az év elején Csehország is elszánta magát, most pedig ott az egyik legrosszabb a járványhelyzet Európában - figyelmeztetett Jansa.
Úgy véli, a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása akkor lehet aktuális kérdés Szlovéniában, ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500 alá csökken. A héten azonban megvitatják annak lehetőségét, hogy a középiskolás osztályok mind visszatérhessenek az iskolapadokba.