Milyen lesz a turizmus a pandémia után?

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. február 20. 12:31

Már eddig is számtalan forgatókönyv született a globális turizmus lehetséges újraindulásáról, ám a várakozások többsége túlzottan optimistának bizonyult. Egy biztos: a szektor újjáéledését meg kell előznie az oltások széles körű alkalmazásának. De vajon milyen turizmus vár ránk a pandémia után?

Abban minden prognózis egyetért, hogy a turizmus nem lesz ugyanolyan, mint a járványt megelőzően, sőt, sokan úgy vélik, az utazás immár nem jog, hanem kiváltság.

A pandémia előtt az utazás a világgazdaság egyik legjelentősebb ágazata volt, az IMF adatai alapján a globális GDP mintegy 10 százalékáért felelt, és több mint 320 millió munkahelyet biztosított világszerte.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) januárban közzétett kutatása szerint a járvány globálisan 174 millió álláshelyet veszélyeztetett a turisztikai ágazatban, főleg a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében. Bár a szervezet legoptimistább forgatókönyve alapján az ágazat 2021-ben akár 111 millió munkahelyet is visszanyerhet, ez továbbra is 17 százalékkal elmarad a 2019-es adatoktól, és 54 millióval kevesebb munkahelyet jelent. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év január elsején közreadja a következő évre szóló átfogó világgazdasági előrejelzését.

 

Áremelkedés jöhet a megugró kereslet miatt

Az idei jelentés az utazási kedv gyors visszatérését prognosztizálja a korlátozások feloldása után, és a turizmus területén áremelkedést és akár hiányt is jósol, mivel a kínálat nem feltétlenül tud majd lépést tartani a hirtelen megugró kereslettel. Eszerint várható, hogy a legnépszerűbb üdülőhelyek, szállodák és repülőjáratok az év második felére betelnek.

Várható, hogy a legnépszerűbb üdülőhelyek az év második felére betelnek

Fotó: 123rf.com

Az áremelkedést valószínűsíti, hogy az élénkülő utazási kedvet kihasználva a vállalkozások mielőbb igyekeznek pótolni az elmúlt időszak bevételkieséseit. Az utóbbi időben nemcsak a turizmus újraindulásának lehetséges üteméről született számos előrejelzés, hanem arról is, hogy a világméretű krízis hogyan változtatja meg az emberek utazási szokásait. Összegeztük a szakértők által legvalószínűbbnek tartott Covid utáni utazási trendeket.

 

Első a biztonság

A biztonság iránti igény erősödését számtalan kutatás igazolja. Az Amadeus nemrégiben készült felmérése szerint a turisták 40 százaléka előnyben részesítené a magasabb szintű egészségügyi és biztonsági előírásokkal rendelkező légitársaságokat, repülőtereket és szállodákat, és elvárja a szolgáltatóktól, hogy bizonyítsák ez irányú elkötelezettségüket.

A higiéniai protokollok betartásán túl számos más eszközzel is lehet fokozni az ügyfelek bizalmát. Ilyen az érintés nélküli megoldások körének bővítése, ami magában foglalja a csúcstechnológiás fizetési lehetőségek széles körű alkalmazását vagy a digitális be- és kijelentkezést a szállodákban. Ugyanakkor a repülőtereken is bővül az érintés nélküli technológiák használata, ilyen például az arcszkennelés az azonosítás más formáinak helyettesítésére vagy megerősítésére.

A „local living” típusú vakációk vagy az öko- és agroturizmus előre törhet

Fotó: 123rf.com

Bár a vírusmentességet igazoló személyes dokumentumok bevezetéséről egyelőre nincs konszenzus, a „vakcinaútlevelek” használata is hozzájárulhat az utazási kedv helyreállásához. Mivel az utazók egy része minimálisra kívánja csökkenteni az „idegenekkel” való találkozások számát, a várakozások szerint megnő a kereslet a kisebb, szeparálható szálláshelyek iránt. Ez a „local living” típusú vakációk vagy az öko- és agroturizmus sikerét hozhatja, de ugyanígy előtérbe kerülhetnek az önellátásra épülő, lakókocsis vagy privát hajós nyaralások is.

 

Rugalmasság és spontaneitás

Az elmúlt évben tapasztalt kiszámíthatatlanság után az emberek azt szeretnék, hogy az utazási irodák rugalmasan kezeljék a foglalásaikat, és akár büntetlenül, könnyedén lemondhassák az utakat vagy a szállásokat. A szolgáltatók közül sokan készen állnak erre: több iroda kockázatmentes, előlegfizetés nélküli foglalási lehetőséget, illetve rugalmas átfoglalást kínál. A Celebrity Cruises hajóvállalat például bizonyos feltételekkel lehetővé teszi, hogy az ügyfelek akár 48 órával az indulás előtt lemondhassák hajóútjukat, és 2022 májusáig újrafoglaljanak. Ezzel összefüggésben az utazási vállalatok a last minute foglalások számának látványos emelkedéséről számolnak be. A turisták figyelemmel kísérik és értékelik az egyes desztinációkba való utazás kockázatát, a felmerülő lehetőségeket pedig gyorsan kihasználják.

 

A rövid kiruccanásokat felváltják a ritkább, de hosszabb ideig tartó, nyugalmasabb utazások

Fotó: 123rf.com

A spontaneitás előretörése egyben azt is jelenti, hogy az utazási hajlandóság kevésbé koncentrálódik a nyári hónapokra, az emberek akkor indulnak útnak, amikor ezt jó kondíciókkal megtehetik.

 

Tudatosabb utazás

Sokan jósolják a tudatos utazók számának emelkedését. A tudatos utazó igényes, megengedheti magának, hogy hosszabb időre távol maradjon az otthonától, és jellemzően olyan szállodákat és utazásszervezőket választ, akik mindent megtesznek azért, hogy minimalizálják a turizmus bolygóra gyakorolt káros hatását. Mivel a fogyasztók keresik a felelős, megbízható ökoturisztikai tanúsítvánnyal rendelkező szervezeteket, az akkreditáció is előtérbe kerülhet.

A fenntartható turizmus jegyében valószínűleg nagyobb figyelem irányul majd a helyi közösségekkel való biztonságos és tiszteletteljes kapcsolattartásra. A tudatos turisták szeretnének megbizonyosodni arról, hogy a jelenlétük kedvező hatással van a helyiek életére, ezért készek a közösség támogatására, akár anyagiakban, akár önkéntes munka formájában. Felmérések igazolták, hogy a turisták több mint kétharmada azt szeretné, ha az utazásra fordított pénze a helyi lakosokhoz kerülne. Számos olyan közösség- és természetvédelmi projekt létezik a világon, amelyek teljes egészében a turizmusra támaszkodnak, ezek megmentésére az elmúlt évben többféle program is indult az utazóközönség bevonásával.


Hosszabb tartózkodás, nagyobb kihívások

Az emberek a repülőtereken és egyéb közlekedési csomópontokban érzik magukat a legnagyobb veszélyben, ezért többen azt jósolják, hogy a gyakori, rövid kiruccanásokat felváltják a ritkább, de hosszabb ideig tartó, nyugalmasabb utazások. Az Amadeus említett felmérése szerint a turisták 55 százaléka 14 napos vagy annál hosszabb nyaralást tervez 2021-ben, és 60 százalékuk évente csak néhány alkalommal utazna. Ezzel összecseng a környezettudatosság erősödése: ha kevesebbszer utazunk, akkor kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk a bolygón.Ugyanakkor már az is látszik, hogy az emberek a hosszú bezártság után lassabb tempóban, de aktívan szeretnének nyaralni, és szívesen választanak távoli, kalandokkal kecsegtető célpontokat. A világ egyik legnagyobb kalandturizmusra szakosodott utazási vállalata, a kanadai G Adventures tapasztalatai alapján megnőtt az érdeklődés az olyan, izgalmas desztinációk iránt, mint Peru, Ecuador, Thaiföld vagy Costa Rica. A 2021-es Everest Base Camp túrájukra az elmúlt kilenc hónap során folyamatosan érkeztek a foglalások, ahogy a Kilimandzsáró meghódítását ígérő vagy az inka ösvényt bejáró útjaik is különösen népszerűek.

A hosszú távú utazások másik iránya a munka és a nyaralás ötvözése. A koronavírus-járvány számos alkalmazottat home office-ba kényszerített, és valószínű, hogy sokuk a jövőben sem tér vissza az eredeti munkarendhez. Azok, akiknek csupán wifire és egy íróasztalnyi helyre van szükségük a munkavégzéshez, a világ bármely pontjáról dolgozhatnak. Barbados volt az első ország, amely élt ezzel a lehetőséggel: „digitális nomádoknak” szóló vízumukkal bárki egy évig dolgozhat a paradicsomból. Gyorsan követte őket Bermuda, a Kis-Antillákhoz tartozó Anguilla, Dubaj, Észtország, de a karib-tengeri Aruba és Horvátország is hasonló lépésre szánta el magát.

A következő években valószínűleg ugyanilyen markánsan lesz jelen egy ezzel ellentétes trend is: a közeli, jól ismert desztinációk felkeresése. Az eDreams ODIEGO spanyol online utazásszervező cég arra hívja fel a figyelmet, hogy 2020 nyarán, amikor az emberek biztonsági okokból közelebb akartak maradni az otthonukhoz, tízből kilenc európai választott kontinentális úti célt nyári vakációjához; kutatásaik szerint ez a tendencia 2021-ben is megmarad.

Sokan a wellnessturizmus fellendülését jósolják

Fotó: 123rf.com

Felértékelődik az egészség és a wellness

Mivel a társadalmi távolságtartás a közeljövőben még mindig fontos szerepet kap, ráadásul az emberek a hónapok óta tartó bezártság után a szabadba vágynak, közelebbi célpontok esetén is népszerű marad a természetjárás, az evezős és kerékpáros turizmus.

Ezzel párhuzamosan sokan a wellnessturizmus fellendülését jósolják. A Wellness Tourism Association (WTA) és a Health Tourism Worldwide (HTW) tavaly év végén bemutatott közös tanulmánya az öngyógyítás, illetve az emocionális és spirituális élmények iránti igény egyértelmű növekedést jelzi.

A koronavírus-járvány nyomán érzékelhető változás, hogy a nagyközönség egyre több információt igényel és gyűjt az egészség és wellness témakörében.

Az extremitások is felerősödnek: lesznek olyanok, akik megalapozott, jól bevezetett márkáknál keresik az ismert szolgáltatásokat, mert számukra ez jelenti a biztonságot, míg mások minél elzártabb, minél kevésbé ismert helyen szeretnének igénybe venni valamilyen természeti értéken alapuló szolgáltatást. A helyszíntípusok közül pedig a resort jellegű wellnessközpontok, az életstílus típusú resort és az öko-spa, öko-wellness létesítmények lesznek a legvonzóbbak.

***

A cikk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2021. január-februári számában jelent meg. Ha szeretne hozzájutni a laphoz, kattintson ide!