Hungarikumokról, másképp

Forrás: turizmus.com

 2016. május 17. 14:36

A Hungarikum Szövetség (HUSZ) és a budavári Szent György Hotel kedden partnerségi megállapodást kötött, egyben kijelölte a szövetség új Hungarikum Pontját, majd a szövetség új tagjai, az Aranyponty Halászati Zrt. és a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület is bemutatkoztak.

Ma Magyarországon hivatalosan 55 hungarikumot tart nyilván a Földművelésügyi Minisztérium, miközben a HUSZ-nak 23 tagja van. Ez két, egymás mellett működő, de kapcsolatban lévő szervezet. Nincs okunk ezen meglepődni, hiszen gasztronómiai egyesületből sem egy működik Magyarországon.

Birinyi József, a HUSZ elnöke és Mathiász Gábor alelnök elsősorban arról számolt be, ők milyen szempontok alapján határozzák meg a hungarikum fogalmát. A halászlé és a gulyás mindenesetre ezek közé tartozik, amint arról a keddi díszoklevél átadás során megbizonyosodhattunk.

A két szervezet között létezik átjárás, ami nem azt jelenti, hogy azonos a lista. Amint Birinyi József elmagyarázta, nem arról szól az ő meghatározásuk, hogy például a gulyást vagy a halászlevet csak egy bizonyos tájegység receptje alapján kell elkészíteni, inkább maga a jellegzetes magyar étel tartozik a témakörbe.

A HUSZ elég népszerű, sokan szeretnék, ha jelöltté avanzsálnának és tagjai lehetnének e rangos körnek, mint például Tarpa, híres szilvapálinkájával és szilvalekvárjával.

A rendezvényen megjelent számos hungarikum képviselője, közte például a halasi csipkéé, és olyan üzletemberek is, akik külföldön piaci lehetőséget látnának eme patinás termékek árusításában.