Ingyenes erdei lakokat épített a túrázóknak egy nógrádi zsákfalu

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. április 19. 14:39

Bárnán, Nógrád megye és a Palócföld szívében, számtalan fejlesztést valósítottak meg az utóbbi időben. A turizmus fellendítésére közel 20 kilométernyi turistaútvonalat építettek ki a falu körül, és nemrégiben elkészültek a Békás-tó mellett épített, ingyenesen használható erdei faházak is.

Görbeországot, ahogy Palócföldet Mikszáth Kálmán nevezte, hegyek, erdők és kristálytiszta patakok veszik körül. A kis hegyi falu, Bárna is ezekre a természeti adottságokra építi turizmusát, valóságos zöld alagúton lehet bejutni a zsákfaluba.

Több természetvédelmi területtel is rendelkezik a Szér-kő, a Nagy-kő, a Kis-kő és a Szilvás-kő csúcsai által határolt völgyben. Ezekről a környező hegycsúcsokról csodás panoráma tárul a Cserhát, a Mátra, a Bükk és akár a távoli Tátra vonulataira is. A Nagy-kő a környék legmagasabb és legnagyobb tömegű bazaltkúpja (520 m), ahonnan a falun áthaladó, kék sávjelzéssel jelölt Kohász-út mentén eljuthatunk a bazaltzuhatagáról híres Szilvás-kőhöz (625 m) is.

A Bárnán több éve tudatosan zajló turisztikai fejlesztésekről a polgármester, Oravecz Roland mesélt lapunknak. Mivel ilyen célokra nagyon kevés saját forrás áll  rendelkezésükre, ezért pályázatokból és a Belügyminisztérium által támogatott közmunkaprogram segítségével oldják meg a feladatokat.

barna_fahaz

A közmunkával épített új erdei lakokban 3-4 felnőtt kényelmesen elfér

Fotó: Bárna Önkormányzat

A turizmus területén az utóbbi időben több beruházás is történt, 52 férőhelyes, faházas kempinget és szabadtéri színpadot építettek, a játszóterekkel, szabadtéri fitneszlehetőséggel és a település mellett futó túraútvonalak fejlesztésével mind a bárnai lakosokat, mind az odalátogatókat is kiszolgálják.A falu körül futó, több mint 20 kilométeres, zöld sávos turistaútvonal a helyi épített és természeti értékeket mutatja be. A túrázási lehetőségek bővülése miatt olyan mértékben megnövekedett a turisták száma, hogy el kellett kezdeni foglalkozni a további igények kielégítésével – mondta a polgármester.

Nemrégiben ezért a közeli Békás-tó medrének és környezetének felújítása is megtörtént azzal a céllal, hogy a kristálytiszta forrásvizek által táplált tavat fürdőzésre is alkalmassá tegyék.

barna_fahaz

A közelben fakad a kristálytiszta vizű forrás, amely a Békás-tavat is táplálja, innen lehet vizet vinni az erdei lakokhoz

Fotó: Bárna Önkormányzat

Mivel a környékre érkező hátizsákos turisták sokszor tábort is vernek, sátraznak, az ő tartózkodásukat azzal tették komfortosabbá, hogy két faházat telepítettek a Békás-tó melletti területre, amely a faluból negyedórás, kényelmes sétával elérhető. A területről gyönyörű kilátás nyílik a Kálvária-dombra, a festői szépségű Bárnai-medencére, valamint a tóra.

“Az erdei lakok menedéket nyújthatnak az időjárás viszontagságai ellen egy hosszúra nyúlt szalonnasütés, egy többnapos csillagtúra, vagy egy családi-baráti összejövetel alkalmával” – mondta Oravecz Roland.

Első körben két darab, 2,5x2,5 méter alapterületű házikót telepítettek közmunkások segítségével, mintegy tesztprojektként, de ha azt látják, hogy van igény ilyesfajta szállásra és a kapacitásuk is engedi, a jövőben további faházakat is építenek majd. A kivitelezés költsége minimális volt, a két ház összesen 90 ezer forintba került.

Az erdei lakokban 3-4 felnőtt kényelmesen elfér, gyerek pedig még több, akár tízen is. A házikók elsősorban a kevésbé kényelmes sátrazást válthatják ki, eső esetén pedig megfelelő, komfortosabb szálláslehetőséget adnak a turistáknak.

A közelben fakad a kristálytiszta vizű forrás, amely a Békás-tavat is táplálja, innen lehet vizet vinni a házakhoz. Mosdó egyelőre még nincs, de igény esetén illemhelyet is telepítenek majd a közelben.

Regisztrálni nem kell a faházak használatára, a polgármester szerint az erdei szálláshely lényege pont a spontaneitás. Ha valaki a közelben jár és szeretne ott aludni, ingyen használhatja a házakat. Az önkormányzat és a bárnai lakosok pedig napi szinten ellenőrzik majd a házak állapotát, tisztaságát, hogy azok a következő vendégeket is jó állapotban várhassák.