Itt nézhet tűzijátékot augusztus 20-án a Balatonnál

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 15. 10:54

Több mint húsz tóparti településen és a Balaton közeli városokban is színesre festik az eget augusztus 20-án. Fonyódról, Lelléről, Földvárról, Siófokról, Füredről és Badacsonyból tűzijátéknéző hajókról gyönyörködhetünk az ünnepi fényjátékokban.

Minden déli és csaknem az összes északi parti településen várja tűzi- vagy fényjáték a hét végén a Balatonnál ünneplőket. A török időkig visszanyúló tűzijáték-hagyomány szerves részévé vált a Szent István királyra emlékező, illetve az augusztus 20-ai kenyér- és borünnepnek. Az utóbbi évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ünneplőknek nemcsak a fővárosban, hanem a Balatonnál is kijut az égi csodákból.

István, a király címmel láthatunk táncjátékot az Europe Dance Táncszínház előadásában augusztus 20-án este Fonyódon, majd fellövik a káprázatos színben visszahulló rakétákat. Bizonyára megtöltik a hajóállomás környékét az érdeklődők, és lesznek, akik SUP-deszkán ringatózva élvezik a tűzijátékot.

Lellén és Szárszón is lesz miben gyönyörködni, Balatonföldváron az ünnepnapi tűzijátékot utcabál követi, Zamárdiban a Strand Fesztivál helyszínén lövik fel a rakétákat, Siófokon – ahol, mint megírtuk, a tűzijáték elmarad – 1000 lead-es show-val kárpótolják a csalódottakat.

Az északi parti Kenesén este fél 10-től a Széchenyi parkból élvezhetjük az égi fénycsodát, Fűzfőn ünnepi vízijáték és lángshow várja a város lakóit és vendégeit, Alsóörs Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztataló Fesztiváljának tűzijátékát fergeteges utcabál követi.

Éjszakai fényjáték a Tihanyi Tájház udvarán

Fotó: Tihanyi Tájház

Balatonfüreden ezreket várnak a tópartra, augusztus 20-án este az árnyas fákkal szegélyezett Tagore sétányról lehet megcsodálni az égi látványosságot (a kikötőben és a mólón biztonsági okból nem lehet ilyenkor tartózkodni).

Tihanyban a tűzijáték helyett ezúttal a Tájház udvarán sorra kerülő visual show-ban gyönyörködhetnek az ünneplők.

Keszthelyen este 9-kor lövik fel a tűzijáték-rakétákat, a zalakarosi korzón tűzzsonglőrök kápráztatják el az érdeklődőket, Tapolcán egy pohár borral várják az ünnepi est vendégeit, Veszprém Óvárosában fél órás fényjáték ígér maradandó élményt.

Az 1560-as évektől a Balaton déli partján az oszmán-török erők hódítottak, a tó északi partja, így a Tihanyi Apátság is keresztény uralom alatt maradt. A legenda szerint amint a török portyázók elhagytak egy-egy tópart települést, az ott élők örömükben – és a szomszédos településeknek szóló üzenetként – hatalmas tüzet gyújtottak. Ebből lett évszázadokkal később az augusztus 20-ai tűzijáték, amely ma a balatoni települések, az ott élő emberek összetartozásának egyik szimbóluma.A Balatoni Hajózási Zrt. is szeretné emlékezetessé tenni Szent István és az új kenyér ünnepét, ezért augusztus 19-én és 20-án hat kikötőből tűzijátéknéző sétahajókat indít. A vízről kiváltképp lenyűgöző látványt nyújtó ünnepi fényekben a badacsonyiak már augusztus 18-án és 19-én gyönyörködhetnek, 18-án este Lelléről 2 órás bulihajó indul, augusztus 19-én Fonyódról fut ki egy 2,5 órás sétahajó, Füreden többek közt a balatoni flotta vezérhajója, a Szent Miklós motoros várja a tűzijátéknézőke. Emellett Keszthelyről és Siófokról is indul esti sétahajó.A felnőttek hosszabb ideig 4000, egyórás úton 3500 forintért hajókázhatnak, a gyerekek 1750 forintos jeggyel szállhatnak hajóra.Az utasokat egy pohár pezsgővel vagy üdítővel várja a hajózási társaság, amely arra int, hogy a táncos bulihajókra a védettségi igazolvány kötelező. A tűzijátéknéző hajók menetrendjéről a Bahart honlapja ad tájékoztatást.