Jelentős szigorításokról döntöttek Izraelben

Forrás: MTI

 2021. február 01. 14:08

A járványügyi szabályokat megszegők bírságát megduplázták, a tiltás ellenére nyitva tartó intézményeket pedig azonnal bezárják.

A vasárnap délután elfogadott új szabályozás az eddigi 5000 sékelről (közel félmillió forint) 10 000 sékelre (egymillió forintra) emelte fel a kiszabható bírság összegét, és lehetővé tette a zárlat idején nyitva tartó intézmények azonnali bezárását is.

Beni Ganz védelmi miniszter azért követelte a bírságok felemelését és az azonnali bezárás lehetőségét, hogy azonos elbírálás alá essenek az előírások megszegői, bármely társadalmi csoporthoz vagy településhez is tartozzanak. "Ez a törvény nem az ultraortodoxok vagy az arabok ellen szól, hanem az emberi életek megmentését szolgálja" – állapította meg, ezzel a szabályozást elutasító, és a járványügyi rendelkezéseket leginkább megsértő két izraeli társadalmi csoportra utalva. A 99 éves korában SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben elhunyt Mesulam Dovid Soloveitchik rabbi temetésére például mintegy tízezres ultraortodox tömeg gyűlt össze – jelentős többségében maszkok nélkül –, hogy együtt kísérjék utolsó útjára vallási vezetőjüket.

Jeruzsálem óvárosa éjjel. A koronavírus-járvány miatt négy hete elrendelt zárlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

Fotó: 123rf

A Kneszet egyúttal péntek reggelig meghosszabbította az országos zárlatot. A tel-avivi Ben Gurion repülőtér újabb egy hétig, február 7-én éjfélig zárva marad, de egy, erre a célra megalakított bizottság humanitárius okokból engedélyezheti a repülőgépek fogadását és indítását.
Keddtől minden hazatérő izraelinek az államilag kijelölt és ellenőrzött szállodákban kell eltöltenie a karantén időszakát.
A negyedik hete tartó zárlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem csökkentette le jelentősen az új fertőzöttek számát, aggasztó ütemben nőtt a súlyos betegek száma, s a helyi médiában "fekete januárnak" nevezett hónapban 1433-an vesztették életüket a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben.
"Izrael a járvány kezdete óta a legsúlyosabb hullámban található" – közölte a kormányülésen Saron Elroj-Preisz, a közegészségügyi szolgálatok vezetője. "Ebben a hullámban egyre több a súlyos és kritikus megbetegedés a fiatalok körében. Hatszorosára emelkedett decemberhez képest a lélegeztetőkészüléken lévő 40-60 évesek száma" – tette hozzá.
A fiatalabb korcsoportok jelentősebb megbetegedését elsősorban a sikeres oltási kampánnyal magyarázzák, az idősebbek egyre nagyobb százaléka ugyanis már védett a betegséggel szemben.