Jöjjön ki (újra) Óbudára!

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. május 30. 11:23

Nemcsak egy – ahogy a sanzon mondja – „jó túrós csuszára” várják a belföldi és külföldi turistákat Óbudán. A szolgáltatók összefogásával intenzív és nagyon kreatív turisztikai tervezés és fejlesztés zajlik a 120 ezer lakosú, kivételes adottságokkal bíró kerületben.

Óbuda történelmi emlékei lenyűgözőek. De nemcsak múltja, jelene is arra predesztinálja, hogy széles körben érdeklődésre tartson számot a turisták részéről. Úgy a Szentendre felé induló külföldi csoportok, mint a Dunakanyart megcélzó belföldiek, vagy akár a hétvégére maguknak programot kereső budapestiek körében.

A Fő téri Gázlámpa Kioszk – Budapest legkisebb kávézója négy négyzetméteren


Budapest római kori központját egyesek ma már szinte peremkerületnek tekintik, legalábbis olyannak, ahová az ember nem indul el csak úgy, mondjuk egy jó kávéra. Pedig a Batthyány tértől HÉV-vel mindössze 8 perc, a tömegközlekedés kiváló. És ha egy budapesti így gondolkodik, vélhetően a turista sem kap elég inspirációt. De úgy néz ki, ez már a múlt, hála Óbuda értő, innovatív és a turizmus iránt elkötelezett önkormányzatának, és annak a ma már 20 fős (!) csapatnak, amely az utóbbi bő évben feltette a városrészt a turisztikai térképre.

 

Információs pontból közösségi tér

Tíz éve, 2006-ban senki nem gondolta még, hogy Óbuda épp turizmusával tűnik majd ki. Bús Balázs polgármester azonban jó érzékkel látta meg ezt a lehetőséget, és kreatív, bátor kezdeményezésekkel mostanra bebizonyította ennek a létjogosultságát.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere


Első körben megújult és életre kelt a Fő tér, ahol a korábbi parkolók helyét macskakővel borított, piazza hangulatú, kedves közösségi tér vette át, ingyenes wifivel. A fejlesztés magával húzta a környék vendéglátóhelyeit és teraszait. Kerékpárkölcsönző is létesült, sőt kiterjesztette hatókörét a BuBi, és a Zichy-kastély udvarában működő Kobuci kert, valamint a téren tartott fesztiválok is érdeklődők ezreit vonzották a kellemes barokk és századfordulós miliőbe – meséli Békefi Anna, az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke.

A turisztikai tevékenység összehangolására 2013-ban turisztikai egyesület alakult, majd 2014-ben a Fő téren megnyílt az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont, amely kiváló példa arra, hogyan válhat egy 80 négyzetméteres, addig kihasználatlan helyiség valódi közösségi térré, és ezáltal minden további fejlődés motorjává. (Az elnevezés Varga Imre Várakozók című szoborcsoportjára utal, amely a kerület egyik fő imázseleme.)

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. májusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

A multifunkcióssá alakított információs pont ma egész Óbuda-Békásmegyer turisztikai és kulturális kínálatát összefogja és értékesíti, ilyen kezdeményezésre nincs más példa Budapesten. Kezdetben 5-6 kollégával dolgoztak, a helyiségben információs pult, kávézó és Óbuda Shop kapott helyet, a városrész értékeit magukban hordozó kreatív ajándékokkal. A kínálat folyamatosan bővül, és idén az iroda is átalakul, a vendégek igényeihez alkalmazkodva. Időközben több ütemben az épület szinte teljes földszintjét ennek a célnak rendelték alá, 500 négyzetméteren. Létrejött a Szindbád Rendezvénytér, benne kisebb-nagyobb konferencia- és rendezvénytermekkel, kortárs művészi kiállítótérrel, coworking irodával, és annyi eseménnyel, hogy a sokszínű kínálat napi többszáz vendéget vonz.

 

Tematikus negyedek a rómaiktól Krúdyig

A kerület mérete, adottságainak koncentrálódása okán is praktikus, hogy az Óbudai Turisztikai Egyesület a kínálatot egy-egy tematika köré szervezve, negyedekre bontva szeretné élményszerűen átélhetővé tenni. Ezekre építve idén turisztikai csomagokat is kidolgoznak.

A legtöbb múzeum a Fő tér környékén található, amely ilyen módon múzeumi negyedként funkcionál. Ennek egy részén, az ott működő intézmények és szolgáltatók kezdeményezésére jött létre a Krúdy-negyed. Talán nem mindenki tudja, hogy az író élete utolsó pár évét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épületében élte le.

Óbudai lehetőségek


A római örökséget mutatja be a Római-negyed az Aquincumi Múzeummal, polgári amfiteátrummal és a Római-parttal, illetve itt helyezkedik el a kerület egyik leghangulatosabb ipari emlékműve, a volt Gázgyár, valamint a Graphisoft Park. Izgalmas épületeket fog össze a szakrális tematika, élén a nemrég felújított zsinagógával a Szentlélek tér közelében vagy a Kós Károly által tervezett református templommal, pincéjében a középkori királynéi vár falainak maradványaival. A gazdag történelmi múltról hangulatos kosztümös felvonulással a Korok Napja rendezvényen is megemlékeznek.

A Kolosy tér–Bécsi út tengely egyfajta gasztronómiai negyedként működik már ma is a maga promenádjával a Szépvölgyi úttól a katonai amfiteátrumig (melynek küzdőtere nagyobb, mint a római Colosseumé!). Itt a Kolosy téri piacnak szánnak egy a Hold utcai piachoz hasonló jövőt, egyedi koncepció mentén.

De külön tematikát érdemelnek az ipari műemlékek is, élükön a jelenleg még hasznosításra váró Gázgyár épületével.

Tavasztól őszig egymást érik a fesztiválok, kifejezetten népszerű az Óbuda Napja, az Óbudai Nyár, a bornapok, a kézműves sörök fesztiválja, az Óbudai Advent.

A turisztikai egyesület nagyon aktív, keresi a lehetőségeket. Megjelent az Utazás kiállításon, rendszeresen részt vesz a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal munkájában, és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel is tárgyalásokba kezdett az együttműködési lehetőségekről. Szeretné felvenni a kapcsolatot az utazási irodákkal, számukra csomagokat ajánlanak ki. Tervbe vették egy le- és felszállóhely kialakítását a turistabuszok számára a Szentlélek téren, de reménykednek abban is, hogy heti egy-két alkalommal a hop-on hop-off járatok útvonala meghosszabbítható lenne ebbe az irányba.

 

Fejlesztések startra készen

Óbudán rengeteg a megvalósítás előtt álló, sőt részben elkezdett fejlesztés. Ezekről Virág Benedek, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft. ügyvezetője tájékoztatott.

A kerület északi határán, a Barát-patak és a Duna találkozásánál kerékpáros és evezős központ létesül. Már hat helyen működik BuBi-állomás, ezek számát növelik. A Berguson kerékpárgyártó céggel közös projektet terveznek, egy elektromos kerékpárokkal működő közbringarendszert, amely óbudai kiindulóponttal kiterjedne az egész Dunakanyarra. A kerületben a Cella Trichora környékén városi közparkot alakítanak ki közösségi funkciókkal.

Biciklis reggelik

A kerületben nagy hangsúlyt kap az aktív turizmus is. A polgármester maga is sportol, kerékpározik, ötlete nyomán az önkormányzatnál bevezette, hogy kollégái minden napra, amelyiken biciklivel mennek munkába, 400 forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak. Bús Balázs ötlete volt a Bike&Breakfast is: minden hónap utolsó péntekén kávét, narancslét és croissont kapnak az egyre szaporodó Bike&Breakfast pontokon a biciklivel munkába járók. A kerületben halad el egyébként az EuroVelo 6-os kerékpárút is, ami további lehetőségeket nyit meg.

Sok még a kihasználatlan lehetőség és jobb sorsra érdemes terület a kerületben, ezek hasznosítására folyamatosak a törekvések. Viszont számítanak a fejlesztésekben a fővárosra is. Ilyen például a Hajógyári-sziget, a Gázgyár területe, illetve a Római-part és a Mocsáros dűlő (lovas sportok) fejlesztése.

Kevés a kerületben a szálláshely, felmerült, hogy az önkormányzat – a lehetőségeihez mérten – saját beruházásban pótolja ezt.

Hátrány az is, hogy itt elmaradt a P+R parkolók létesítése és hiányzik az M0 északi szektorának megépítése, amely levenné a forgalom egy részét. Aki ma erre jár autóval a délutáni órákban, az átérzi, miért is fontos ez. Az Aquincumi Múzeum mindenesetre ötletesen reagálta le a helyzetet: elindította a Dugó blogot, amelyben arról írnak, hogy az erre araszolók hazafelé vánszorogva mit is láthatn(án)ak tőlük jobbra és balra...

Kapcsolódó cikkek