Ajándékkészítő műhely, helyi művészek és igazi ünnepi hangulat költözik a budai Várba

Forrás: MTI

 2023. november 30. 09:33

December 1. és 24. között szervezi meg adventi vásárát a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Márai Sándor Kulturális Közalapítvány a budai Várban, a Szentháromság téren, ahol sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket.

Az Advent Budán című programsorozat részeként a neves mesterek zsűrizett portékái mellett színpadi programokkal, kézműves foglalkozásokkal, népművészeti betlehemmel, a magyar népi gasztronómia remekeivel, gyertyagyújtással és ünnepi hangulattal várják a látogatókat.

A háromhetes ünnepi rendezvényen a Népművészeti Egyesületek Szövetsége legkiválóbb mesterei vesznek részt, a több évtizedes kékfestő dinasztia kézművesei mellett keramikusok, tűzzománc és mézeskalács készítők zsűrizett, míves termékei csodálhatók és vásárolhatók meg, de Üzbegisztánból és Kazahsztánból is érkeznek ékszerészek és textilkészítők.

December 1. és 24. között ünnepi hangulat költözik a budai Várba

Fotó: Budavári Önkormányzat / Facebook

 

A szervezők tájékoztatása szerint az M-ART (Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága) közreműködésével ingyenes ajándékkészítő műhely várja a gyerekeket délutánonként, ahol a különböző foglalkozások keretében elkészíthetik szeretteiknek szánt karácsonyi ajándékaikat.

Naponta más-más foglalkozással örvendeztetik meg a családokat, akik készíthetnek egyebek mellett adventi naptárt és üdvözlőlapot, méhviaszgyertyát, ajtó- és ablakdíszeket gyékényből,  valamint karácsonyfadíszt gyöngyből, sőt a mézeskalács sütés és díszítés fortélyait is lipróbálhatják.

A Szentháromság téri esemény különlegessége, hogy kedvezményesen kapnak bemutatkozási lehetőséget az első kerületi művészek és vállalkozások, a látogatók megismerkedhetnek a kerület testvérvárosainak - Lendva, Révkomárom, Székelyudvarhely és Zenta - kézműveshagyományaival.

Hétvégénként színpadi programokkal várják az ünnepre hangolódni vágyó közönséget, fellép többek között a Hot Jazz Band, Szalóki Ági és zenekara, a Kaláka, a Misztrál és a Kolompos Együttes, valamint Bognár Szilvia és zenekara.

Mint írják, a rendezvényre a népi gasztronómia miatt is érdemes lesz kilátogatni, hiszen a forraltbor és a meleg tea mellett több hungaricum étel is megjelenik az Advent Budán programsorozaton, ahol többek között kürtőskaláccsal, pozsonyi kiflivel és tokaji borokkal várják a gasztronómia iránt érdeklődőket. A Szentháromság téren december 2-től szombatonként adventi gyertyagyújtás lesz, amelyen minden héten részt vesz az I. kerület egy-egy felekezete.

Igazi látványosság lesz Erdélyi Tibor, Népművészet Mestere, Kossuth-díjas fafaragó Betleheme és a vásár különlegessége, hogy lehetőség lesz Böjte Csaba adománygyűjtéséhez csatlakozni a nevelőszülők részére.