Kikotorják a bécsi Duna-sziget öbleit

Forrás: turizmus.com

 2022. január 12. 17:21

Az egyre intenzívebb árvizek és hőhullámok miatt egyre inkább eliszaposodnak és kiszáradnak a bécsi Duna-sziget öblei Most revitalizálják őket, hogy hosszú távon is élhetővé tegyék a halak és kétéltűek számára.

A bécsi Duna-sziget egyszerre tölt be nélkülözhetetlen szerepet az osztrák főváros árvízvédelmében és a bécsiek pihenésében, kikapcsolódásában.

De nem csak a városlakók érzik jól magukat ebben a zöld oázisban: a part menti öblök, félszigetek és sekély vízű területek csaknem negyven különböző halfaj, több mint hatvanféle vízinövény és számos szitakötőféle számára nyújtanak otthont.

A klímaváltozással együtt járó egyre nagyobb árvizek és egyre hosszabb hőhullámok azonban fokozottan hozzájárulnak az öblök feltöltődéséhez és kiszáradásához. Ennek ellensúlyozására 3,3 kilométer hosszan, összesen 15 ponton kikotorják és megmélyítik ezeket az öblöket, mellékágakat és part menti részeket, hogy a mélyebb területek létrehozásával biztosítsák a halak és kétéltűek túlélését és ívóhelyeiket.

Ebihalak a bécsi Duna-sziget egyik öblében

Fotó: Wiener Wildnis / MA 45

A napokban kezdődő munkálatok körülbelül két hónapon át tartanak, a hagyományos kotróhajók mellett szívó-kotróhajókat is bevetnek majd. Utóbbiak segítségével mintegy húszezer köbméternyi üledéket szivattyúznak át a Dunába. A munkálatokat ökológiai építésfelügyelő kíséri majd figyelemmel – tájékoztatott Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A projekt az EU LIFE DiCCA nevű programja keretében valósul meg, amely célzott intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait. Ennek részeként fákat ültetnek, természetközelivé alakítják vissza a folyópartot és új tavakat hoznak létre, amelyek vízpótlása fenntartható módon történik. De az ötéves program részei a fűnyíró birkák is, amelyek 2019 óta tartják karban a sziget északi részén a füves területeket. A hetven juh 2021-ben nyolchektárnyi területet gondozott.

Ebihalak a bécsi Duna-sziget egyik öblében © Wiener Wildnis / MA 45