Könnyítéseket kapnak a beoltottak és a gyógyultak Németországban

Forrás: MTI

 2021. április 27. 10:39

Lazítják az új típusú koronavírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban a vírus által okozott betegség elleni teljes védőoltással rendelkezők és a fertőzésen átesett emberek esetében.

Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben, a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a beoltottak az utolsó adag oltás utáni 15. naptól, valamint a fertőzésen a megelőző hat hónapban átesett emberek és a fertőzésen korábban átesett, de egy adag oltással már legalább két hete rendelkező emberek szabadon felkereshetik az aktuális járványügyi szabályok alapján működő üzleteket, vendéglátóhelyeket, sport-, kulturális vagy egyéb intézményeket, amelyeket mindenki más csak a – hetente egyszer ingyenes – antigén gyorsteszt elvégzése után, friss negatív lelet felmutatásával látogathat.
További könnyítés a beoltottaknak és gyógyultaknak, hogy külföldi útról hazatérve nem kell negatív tesztet felmutatni vagy karanténba vonulni, kivéve, ha a SARS-CoV-2 valamely fokozottan veszélyes új változata által sújtott területen jártak.
Angela Merkel ismertette, hogy a tervek szerint a második negyedévben 80 millió adag oltás érkezik az országba, köztük 50 millió a Pfizer/BioNTech-féle vakcinából. Ebből a készítményből igen megbízhatóan érkeznek a szállítmányok, ezért azzal lehet számolni, hogy legkésőbb júniusban befejezik a kiemelt csoportok beoltását az első adaggal és visszavonják az oltási kampányt szabályozó elsőbbségi sorrendet.

Így legkésőbb júniusban mindenki előtt megnyílik a védőoltás megszerzésének lehetősége – mondta Angela Merkel, kiemelve: ez nem azt jelenti, hogy rögtön mindenkit be is oltanak, hanem azt, hogy bárki jelentkezhet oltási időpontért.

Aláhúzta, hogy viszonylag kevesen rendelkeznek teljes oltással, és "nem lesz egyszerű" a közösségi immunitáshoz szükséges átoltottságig tartó átmeneti időszak. Az oltási kampány ugyan gyorsul, de még akkor is fenyegetheti a túlterhelődés veszélye az egészségügyi ellátórendszert, ha elérik az 50 százalékos átoltottságot.

A már teljes védettséggel rendelkezők szabadon mozoghatnak, a többieknek negatív tesztet kell felmutatniuk

Fotó: 123rf

Mint a kancellár elmondta, hetekig tart még az "erőfeszítések" – a napokban bevezetett, úgynevezett vészfékrendszerrel járó szigorú szabályok, köztük éjszakai kijárási korlátozások – időszaka, és egyelőre nem tudni, hogy mennyire lesz szabad az élet a nyári szabadságolások idején.

Rámutatott, hogy tavaly nyáron, amikor több hónap kényszerszünet után megnyithattak a szállodák, 2 és 5 között volt az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság – az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma –, amely a legutóbbi adatok szerint 165 körül van.

Az oltási kampány ugyan javít a helyzeten, így nem kell feltétlenül a tavalyi szintre szorítani a legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriságot, de az biztos, hogy "ma még azt sem lehet megmondani, hogy mikor mérlegelhetjük a szállodák újranyitását".
Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint vasárnapig a lakosság 7,2 százaléka – 5 960 243 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot a lakosság 23,4 százaléka, 19 486 698 ember kapott.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet hétfői adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 169,30-on áll, emelkedett az egy héttel korábbi 165,30-hoz képest.

Az intézet kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 11 907 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, ez minimális növekedés az egy héttel korábbi 11 437-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 299 325 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A betegséggel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 60-ra csökkent az egy héttel korábbi 92-ről. Az új halálesetekkel 81 624-re emelkedett a járvány áldozatainak száma a 83 milliós lakosú Németországban.