Koronavírus: a Hilton és az Airbnb is leállt Kínában

Forrás: turizmus.com

 2020. február 16. 15:51

A turizmuságazat veszteségei már most látványosak, az USA-ban több milliárd dolláros kieséssel számolnak.

A koronavírus terjedése miatt az Airbnb április 30-ig leállította a foglalásokat Pekingbe – nyilatkozta az internetes foglalási rendszer szóvivője a Travel + Leisure című lapnak.

A nyilatkozat szerint betartják a hatóságok útmutatásait a közegészségügyi vészhelyzet alatt, a foglalásukat lemondó vendégek pénzét pedig visszafizetik. A lemondások túlnyomó többsége a szárazföldi kínai területekre vonatkozik.

Pekingen kívül további nagy kínai városok, illetve körzetek önkormányzatai is javasolták a foglalások felfüggesztését, Vuhan egyelőre március 31-ig, Wuxi február 20-ig, a Chongqing Yongchuan körzet február 29-ig, a Shenyang Sujiatun körzet pedig március 31-ig.

Sorra zárnak be a kínai szállodák

Fotó: 123rf.com

Azok, akik Hupej tartományban január 28. előtt, 2020. április 1-jei vagy annál korábbi bejelentkezési idővel foglaltak szállást, teljes visszatérítésre jogosultak az Airbnb-nél. Szintén visszatérítést kapnak azok, akik február végéig tervezett útjaikhoz február 1. előtt foglaltak szállást szárazföldi kínai területeken.

Azonban nemcsak az Airbnb szenved bevételkiesést. A Hilton mintegy 150 szállodáját zárta be a koronavírus miatt Kínában. Az ágazat vesztesége csak az USA-ban több milliárd dolláros lehet az USA Today cikke szerint. A lap idézi az STR tanácsadó cég adatait, miszerint január 14-én még 70%-os átlagos foglaltsággal üzemeltek a szárazföldi kínai szállodák, január 26-án már csak 17%-os foglaltságot mértek. A Tourism Economics becslése szerint az USA-ba érkező kínai látogatók száma 28%-al eshet vissza idén, költésük pedig 5,8 milliárd dollárral lehet kevesebb.

A Wyndham Hotels & Resorts szállodáinak mintegy 70%-át, a Best Western Hotels & Resorts 52 létesítményének mintegy 65%-át zárta be. Makaó kaszinószállodái ugyancsak zárva tartanak. A Marriott és a Hyatt pedig lehetővé tették szállodáikban a megerősített foglalások törlését, lemondási díj nélkül.

Emellett legkevesebb 73 légitársaság szüntette be kínai járatait, és több óceánjáró hajó is elkerüli az országot.