Magyarország a kiemelt vendég a brünni vásáron

Forrás: MTI

 2015. január 15. 18:53

Magyarország a kiemelt vendége a Go-Regiontour nemzetközi idegenforgalmi vásárnak, amely csütörtökön nyílt meg a dél-morvaországi Brünnben.

A négynapos vásár hagyományosan a közép-európai országok régiós idegenforgalmára összpontosít, de jelen vannak ázsiai és amerikai utazási irodák is. Idén mintegy 700 turisztikai és vendéglátó-ipari cég mutatja be ajánlatait partnereinek és a nagyközönségnek. Tavaly a kiállítást mintegy 30 ezer ember tekintette meg, hasonló számú látogatóra számítanak ebben az évben is.

A Magyarországra látogató cseh turisták száma tavaly százezer körül mozgott és éves szinten mintegy 10 százalékkal emelkedett. A csehek összesen több mint 620 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon – tájékoztatta az MTI tudósítóját Pető Tibor prágai magyar  nagykövet, aki az ünnepélyes megnyitón beszédet is mondott.

A vásár magyar részlegének középpontjában a csehek körében egyre közkedveltebb magyarországi gyógy- és termálfürdők, valamint a magyar konyha áll. A Magyar Turizmus Zrt. standján bemutatkozik egyebek között Debrecen és a Hortobágy, Hévíz, néhány pincészet, vendéglő. A Go-Regiontour alkalmával a dél-morva metropolis központjában lévő Forhaus vendéglőben megnyílt a magyar konyha hete, amelynek keretében hagyományos magyar ételeket és különlegességeket fogyaszthatnak a vendégek.

A szakvásár megnyitása alkalmával találkozott Brünn és Debrecen polgármestere, Petr Vokrál és Papp László, akik a két nagyváros együttműködési lehetőségeiről tárgyaltak egymással. A tervek szerint Brünn és Debrecen között testvérvárosi kapcsolatot létesülne.