Magyarország vár: Gyula Bermuda-háromszögében napokra elveszhet

Forrás: turizmus.com

 2023. október 10. 18:58

Hazánkban egyedülálló, hogy pár száz lépésre álljon egymástól az ország legismertebb attrakciói közül három: a gyulai vár, az Almásy-kastély és a Várfürdő.

Gyula három három nevezetességének története egymásra épül: a vár déli palánkfala mellett kezdték építeni a kastélyt, és ennek parkjában alakították ki később a messze földön híres fürdőt.

 

Egyedül az Alföldön

A gyulai vár a középkori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus, síkvidéki erődítménye. Különlegessége az is, hogy a mocsaras területen rendelkezésre álló anyagból égetett téglából építették.

Égetett téglából épült a vár

Fotó: Tourinform Gyula

A 16. században Eger és Szigetvár mellett az ország egyik legerősebb végvára volt, 1566-ban a magyar hadtörténetben példátlanul hosszú ideig, 62 napon át tartották a tizenötszörös túlerővel szemben a várvédők.

Az idelátogató megnézheti, hogyan rendezkedett be a várúr és a várúrnő, miben különbözött a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól. Izgalmasak a digitális eszközök: a palánkfalról szóló holoprojektor, vagy egy installáció arról, mit láthatott egy 16. századi őrszem az egyik ablakból.

Esti díszkivilágítás

Fotó: Tourinform Gyula

A legnagyszerűbb az ostrom történéseit fényfestéssel és hangeffektekkel bemutató dioráma.

 

Európa egyik legjobbja

Impozánsnak és kortalan szépségűnek szeretjük látni a kastélyokat, csodálni a pompát és a fényűző életet. Ezzel az egysíkú szemlélettel szakít a gyulai Almásy-kastély.

Az Almásy-kastély épülete

Fotó: Tourinform Gyula

Az egykori főúri épület állandó kiállítása ugyanis az arisztokrácia mindennapi életére koncentrál: tisztálkodási, utazási szokásaikra, illemszabályaikra. Nem feledkezik meg a cselédekről, szolgákról sem, akik láthatatlan módon tették kényelmessé uraik életét. A tárlat 21. századi interaktív technika segítségével tárja elénk, hogy nézett ki a személyzet napirendje, kinek mi volt a feladata – és egyáltalán hol, hogyan éltek a cselédek.

Interaktív technikát is bevetnek a kiállításon

Fotó: Tourinform Gyula

Különleges abban is, hogy itt nem tilos a tárgyakat megérinteni! Nem véletlen, hogy az Almásy-kastély 2018-ban bekerült Európa 40 legjobb múzeuma közé.

 

Garantált programok

A két kiállítóhely szombatonként garantált programokkal is megidézi a múltat. A várban többek között solymászbemutató, működő kovácsműhely, fegyverbemutató, míg a kastélyban pincetárlat és a főúri időtöltésről szóló program várja a látogatókat. Mindkét helyszín az országban a legelsők között nyitott szabadulószobát, és hirdetett rendszeres gyertyafényes tárlatvezetést.

3 ÉRDEKESSÉG A VÁRFÜRDŐRŐL

1. A legenda szerint a város híres szülöttje, Erkel Ferenc az Almásy-kastély kertjének (a mai Várfürdő parkja) egyik fája alatt zenésítette meg a Himnuszt. A fa helyén álló Erkel-szobor kedvelt szelfipontja a vendégeknek.

2. A fürdőkomplexum egyedülálló eleme az Aqua Palotában kipróbálható felfelé lejtő csúszda.

3. Az itteni termálkútból feltörő nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvíz kiválóan alkalmas különböző mozgásszervi, ideg- és bőrgyógyászati panaszok enyhítésére.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: